Pitam se trebam li život shvaćati ozbiljno?

Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se to sa saznanjem da je život oko 10 posto onoga što mi se dogodi i oko 90 posto onoga kako ja reagiram na to.

Pitam se to svakoga dana kada uhvatim sebe kako razmišljam i opterećujem se za stvari prošlosti koje više nisu pod mojom kontrolom i kada se brinem o budućnosti koja je također daleko izvan moje kontrole.  Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se to kada vidim oko sebe ljude koji glume i pretvarju se da su nešto što nisu ne znajući da sam prokužio njihovu igru i sebe u zanji trenutak spriječio da učinim isto.

Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se to onda kada se suočim sa promjenama koje nisu po mome i shvaćam da mi je uzulud opirati se kada će već biti onako kako treba biti. Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se kada osjetim da se hrpa problema miješa unutar moga uma i stvara mi osjećaje od kojih životu počinjem pristupati sa izrazitom sumnjom u sebe, strahom od drugoga i nevjericom prema svemu što se događa.

Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se to kada vidim kako vrijeme proždire sve ono što sam nekoć gradio i stvarao, i kako stvari za koje sam nekoć mislio da su nešto posebno velike i važne zapravo su sasvim male i nevažne, dok su one male stvari zapravo uvijek bile velike. Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se to kada okrenem svoj pogled prema nebu ali i kada ga spustim prema tlu, videći da se sva drama života zbiva tu negdje u sredini.

Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se to kada me drugi uvjeravaju kakav trebam biti, što trebam činiti i čemu se mogu nadati. Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se kada se izgubim između glasova svoga srca i razuma ne shvaćajući što oni zapravo žele od mene i kakve odluke trebam donijeti da bi jedni i drugi bili zadovoljni. Trebam li život shvaćati ozbiljno pitam se to u svim trenucima svoga života, lijepim ali i teškim, radosnim ali i tužnim, sretnim ali i nesretnim, pitam se i još čekam odgovor!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha