Počast ženi

Majka i otac gledali su TV, kad majka reče: Kasno je, umorna sam, idem u krevet. Krenula je u kuhinju da napravi djeci sendviče za doručak i da iz zamrzivača izvadi pile za sutrašnji ručak.

Usput je iz smočnice donijela šećer kojim je napunila ispražnjenu posudu, provjerila zalihe zobenih pahuljica, pripremila za jutro čajnik. Izvukla je iz stroja oprano rublje i rasprostrla ga, nakon što je u stroj ubacila gomilu kuhinjskih krpa da se operu preko noći, a iza njega izvukla strip koji je tko zna kako tamo dospio.

Izglačala je suprugu košulju, a onda usput pričvrstila i gumb na rukavu – da ne otpadne.
Podigla je s poda zaboravljenu igračku, telefonski imenik vratila u ladicu ormara u predsoblju, a novine odložila u kutiju za stari papir. Zalila je sobne biljke, a mokri ručnik s poda kupaonice prebacila preko toplog radijatora. Zijevnula je, protegnula se i krenula prema spavaćoj sobi. Zastala je za trenutak da napiše poruku za učiteljicu u školi. Dok je iz novčanika vadila novac za dječju marendu, našla je poštansku marku koju je odmah zalijepila na rođendansku čestitku prijateljici i spremila ju u torbu kako bi ju ujutro ubacila u poštanski sandučić.

Potom se istuširala, oprala zube, iščetkala kosu i kremom namazala lice.
– Mislio sam da ideš u krevet! – doviknuo joj je otac dok je prolazila pored dnevne sobe noseći svježom vodom napunjenu posudu za psa. Mačku je pustila van, a onda još obišla djecu. Pokrila je sina koji je već spavao, podigla knjigu iz povijesti što mu je ispala iz ruku i ugasila noćnu svjetiljku. Majicu, koju je čini se, namjeravao nositi i sutra, odnijela je u košaru za prljavo rublje. Kćerka je još pisala referat iz sociologije, pa su samo kratko prokomentirale roditeljski sastanak na temu maturalne ekskurzije.
U spavaćoj je sobi najprije navila sat, izvadila iz ormara odjeću za sutra te pripremila drugu torbu. S tri je nove stavke dopunila popis stvari što ih treba obaviti sutra.

Nekako je u to vrijeme otac ugasio TV i objavio, sam sebi: Idem spavati. I otišao je.

Izvor nepoznat

Prijatelj vašeg uspjeha

Related posts

Zrikavac i novčić
PRIČE

Zrikavac i novčić

13. veljače 2013.

8 laži moje majke
PRIČE

8 laži moje majke

10. svibnja 2015.

Nisu na prodaju
PRIČE

Nisu na prodaju

29. lipnja 2012.

Čaša mlijeka
PRIČE

Čaša mlijeka

28. ožujka 2013.

PROLJETNA BAJKA
PRIČE

PROLJETNA BAJKA

1. travnja 2012.