Pokaži mi facebook profil i reći ću ti kakav si!

Druželjubivi? Stidljivi? Pomalo narcisoidni ? Ekstravertni? Volite imati kontrolu? Koliko je o nama moguće saznati promatranjem našeg Facebook profila i našeg ponašanja na Facebook-u?

Na Internetu ćete naći dosta popularno psiholoških tekstova na tu temu – od tipova fotografija koje postavljamo u profilu, do cjelih tipologija FB ličnosti (da li ste photo fanatic ili casual checker?)

U posljednje vrijeme i psihološka istraživanja društvenih medija prilično su usredotočena na pronalaženje veza  između određenih osobina ličnosti i našeg ponašanja i načina na koji se predstavljamo u okviru online društvenih zajednica. Zbog svoje široke rasprostranjenosti Facebook je jedna od najispitivanijih društvenih mreža i dobar broj istraživanja iz ove oblasti odnosi se upravo na naše predstavljanje i ponašanje na Facebook-u.

Broj i tip postavljenih fotografija, broj prijatelja, broj i kvaliteta dnevnih interakcija, parametri podešavanja privatnosti, sadržaji postavljeni na Wall-u – sve su to parametri koji se prilikom sprovođenja istraživanja uzimaju u obzir. Često uz analizu profila radimo i testove ličnosti učesnika u istraživanju  (Big Five recimo) pa  na osnovu toga pokušavamo da utvrdimo postojanje veza između određenih osobina ličnosti i načina na koji se predstavljamo na Facebooku. Čini se da sebe prilično vjerno prezeniramo na FB i da su u većini slučajeva naši FB profili zaista i odraz određenih naših osobina.

Što smo do sada saznali kopajući po profilima i testovima ličnosti?

– Osobe koje su po prirodi ekstraveertirane bit će viđene kao ekstravertirane i na FB profilu.

– Veliki broj ljudi pokušava da se predstavi kao emocionalno stabilniji i otvoreniji ka iskustvima nego što jeste u stvarnosti. To je donekle moderirano brojem prijatelja iz realnog svijeta koje imamo na FB (i koji znaju kakvi smo zaista).

– Neuroticizam ćete teško  detekirati dok nekoga ne upoznate uživo. Sve vam se može činiti sjajno  dok komunicirate online, a onda uživo primjetiti da sve i nije baš toliko savršeno.

– Između introvertnih i ekstravertnih ličnosti postoji razlika u tendenciji razdvajanja online i offline identiteta. Introvertne ličnosti će češće razdvojiti svoje  “online” i “offline” JA. Ekstraverti će se na Internetu ponašati slično kao i u realnom životu. Zato je nekada i teško prepoznati introvertnu ličnost samo kroz online kontakt budući da će nekada ostaviti potpuno drugačiji utisak nego kada je-ga upoznate u realnom okruženju.

– Koliko su ustvrdili psiholozi  sa University of Georgia , narcizam  je između ostalog moguće primjetiti na FB  bazirano na tipu fotografije koju osoba koristi za profile (glamurozne, često profesionalno snimljene fotografije) i broju prijatelja koje ima.

O fotografijama i načinu na koji se prezentiramo ima već dosta toga manje ili više potkrepljeno istraživanjima, ali svakako zabavno. Autori su govorili i o tome šta znače određene slike na profilima korisnika –  slike sa partnerom, slike sa godišnjeg odmora te da svaka ponešto o vama otkriva.

Zaista se, naposlijetku, trebate zapitati da li svoj privatni život želite eksponirati na takav način putem društvenih mreža.  U svakom slučaju, s pravom možemo reći da će vam pretjerano izlaganje svega onoga što bi trebalo ostati privatno, zasigurno više štetiti nego koristiti.

Izvor: www.psiholog.ba

Prijatelj vašeg uspjeha