Postavite nove standarde produktivnosti

Svakoga dana želimo u osobnom životu, ali i na poslu, dati najbolje od sebe i postići najbolje rezultate da bismo zadovoljiti svoje i tuđe standarde, no uvijek naiđemo na neke zapreke koje nam to onemogućuju. Te zapreke nisu neke misteriozne pojave već se radi o sasvim jednostavnim stvarima o kojima moramo malo više povesti računa.

 

1. Napravite listu stvari koje morate napraviti

Najgori dan nije onaj kada ne napravite ono što ste trebali napraviti, već kada uopće nemate pojma o tome što trebate napraviti. Stoga na samom početku sastavite svoju listu prioriteta i zadataka, a onda napravite i popis zabranjenih stvari, odnosno listu stvari koje vam najčešće oduzimaju dragocijeno vrijeme. Tu nema mudrovanja, to je čista matematika. Sada vam ostaje samo pratiti smjernice koje ste sastavili.

2. Prvo pronađite najteže zadatke i pozabavite se njima.

Svi smo svjedoci da uvijek u životu tražimo lakša rješenja i prečice, i to je upravo razlog zašto odustajemo od teških i važnih ciljeva. No istina je jednostavna: prvo učinite ono što je najteže. Nema drugog početka. Kada odradite ono najteže u vama se stvara zamah, zamah s kojim ćete s mnogo entuzijazma ostvariti ostale stvari, koje ćete smatrati sitnicama a potrebne su da biste dosegli svoj cilj.

3. Udaljite se od ljudi koji vas ometaju

Ignorirajte one cinične ljude koji vas pokušavaju obeshrabriti i govore da nećete uspjeti. Svi imamo iskustvo takvih ljudi. U životu, i na radnom mjestu ćete susresti mnoge ljude koji će vas pokušati odgovoriti od vašeg cilja. Najbolje što možete učiniti jest da te ljude ignorirate. Oslobodite se njihovog negativnog utjecaja i nastavite putem kojim ste krenuli.

4. Oslobodite se tehnologije koja vas ometa

Možda mnogo vremena provodite na društvenim mrežama i često provjeravate nove objave. No morate znati da se na Facebooku u proteklih sat vremena nije dogodilo ništa revolucionarno za što biste trebali odvojiti pažnju. Jednako tako je i sa drugim društvenim mrežama. Ne brinite ako prođe neki period, a da niste provjerili svoj e-mail, nećete ništa dobiti, niti izgubiti. Iako ove zapreke izgledaju kao mala, zapravo su velika iskušenja, ukoliko smo se vezali uz njih. Budite snažni i odolite im!

5. Ne odgađajte važne obaveze

Rastrganost mnogim obavezama primorava nas na odgađanje poje­dinih stvari. Iscrpljenost i umor ponekad postaju uzroci odgađanja veoma važnih stvari u našem životu. Da se to ne bi događalo unaprijed se pripremite za težak dan koji je pred vama. Preispitajte što vam je važno, i što nikako ne smijete odgađati. Zato završite sve važne obaveze koje su se nago­milale, jer ćete samo tako prokrčiti put za dalje.

6. Naučite se odmarati

Ne uskraćujte sebi vrijeme odmora i sna, zbog straha da ćete izgubiti dragocijeno vrijeme. Groblja su puna nezamjenjivih ljudi. Ništa se neće dogoditi ako napravite manje od onoga što ste odlučili. Bitno je da vaša produktivnost ide dalje, da sutra možete nastaviti jednkom snagom i poletom. Zato koristite sve odmore koje imate, dnevne, tjedne, mjesečne, godišnje. U tome je tajna uspješnih ljudi.

7. Nagradite sebe za postignuti cilj

Nagrada je najbolja motivacija za daljnji rad. Zato kada postignete zadane ciljeve u roku kojeg ste odredili, to morate i proslaviti. Neka to bude učinjeno na način na koji vi najviše želite. Može to biti i najmanja sitnica koja će vas potaknuti da nastavite dalje. Nagrada je gorivo koja će vas iznova motivirati na nova postignući i trajni uspjeh.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha