Postavite svoja mjerila, ne prihvaćajte ništa ispod onoga što ne zaslužujete!

Pitanje našeg budućeg života nije tolika enigma kao što mislimo.

Iako je život jednim dijelom nepredvidiv i svakoga dana donosi nova pozitivna ali i negativna iznenađenja koja svojim pretpostavkama ne možemo predvidjeti, ipak jednim velikim dijelom možemo biti sigurni u njegov ishod. Kako? Jednostavno rečeno vaš život neće biti ništa drugo nego vaša mjerila koja postavljate. Vi određujete što ćete u životu prihvaćati, a što ćete odbijati, po kakvim ćete mjerilima živjeti.

Svi mi želimo biti okruženi ljudima koji nas motivraju i podižu, ohrabruju i utvrđuju u našim snovima, ali kao da smo ponekad više okruženi onima negativnima, onima koji nas spuštaju i povrjeđuju, ranjavaju i razočaravaju. No tko kaže da to njihovo toksično razmišljanje i negativne postupke moramo prihvatiti. Ono je poput dara, trojanskoga dara, kojega možemo odbiti i reći: To što mi govoriš i činiš, samo me izvana dotiče, ali izuntra odbijam to prihvatiti. Nije jednostavno, ali je moguće.

No u životu mnogo je više postupaka koje sami odabiremo, a ne razmišljamo da toga nismo vrijedni, da doista zaslužujemo više. Kada u svom ponašanju skliznemo u obrasce koji nas čine manje ispunjenima, kada izabiremo negativne stavove iako ne donose nikakvo dobro, kada od vrijednih ciljeva odustajemo nakon prve zapreke, kada se počnemo uspoređivati s drugima koji se isto uspoređuju s nekima drugima, ne znajući zašto to čine.

Velika je ta lepeza ponašanja u kojoj sami sebi podmećemo nogu, spuštamo se u ljubavi ispod svih kriterija, dajući sebe a dopuštajući nepoštivanje od drugih, bivajući maksimalno otvoreni i iskreni prema drugima, a tolerirajući ravnodušnost od istih. No jednom kada postavimo svoja mjerila i odredimo razinu ispod koje nećemo ići dogodit će se promjena koja će naš život napuniti radošću i energijom, jer dobivamo ono što doista zaslužujemo i u tome uživamo.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha