Postavljanje zdravih granica

U strahu da nećemo dobiti ljubav ili da ćemo biti odbačeni, često pristajemo i na ono što nam ne odgovara. No reći uljudno ‘ne’ kad tako osjećamo put je u samopouzdanje i dobre međuljudske odnose.

Kad se rodimo, sami smo sebi središte svijeta. Sve se vrti oko nas i svi skaču ne bi li zadovoljili našu i najmanju potrebu. Ne vidimo granicu gdje počinjemo mi, a gdje završava svijet. I čije su potrebe važnije. Sa svijetom smo jedno! Kad smo gladni, žedni ili mokri – plačemo, i spas dođe u isti čas. Kad nam bilo što nije po volji, vrištimo i naše su potrebe odmah zadovoljene. Jedini je uvjet da smo se rodili u obitelji kojoj je do nas stalo, a vještina njihova zadovoljavanja naših potreba postaje i mjerilo kojim ocjenjujemo koliko smo voljeni.

Strah od odbijanja

No vrijeme teče. Rastemo i sazrijevamo. Odrastajući počinjemo shvaćati da osim nas postoje i drugi ljudi, a njihove su potrebe jednako, a ponekad i vrjednije od naših. Počinjemo osjećati da smo mi i svijet oko nas odvojeni i sve nam je jasnija granica između nas i drugih ljudi. I to nas plaši. Strahujemo da nismo voljeni. Ponekad želimo ljubav do te mjere da nas je strah odbiti bilo čiji zahtjev. Bojimo se i ne možemo postaviti zdrave granice. Strah nas je odbacivanja, strah da ćemo nekoga povrijediti ili pak sami biti povrijeđeni, strah da će nas drugi smatrati sebičnima i uskogrudnima. Rješenje je poštovanje tuđih granica i postavljanje vlastitih. Time zapravo preuzimamo odgovornost da se dobro osjećamo u njihovoj blizini, ali i u svojoj koži.

Ključ postavljanja zdravih granica jest samopouzdanje, ali i svijest o tome da imate pravo reagirati na zahtjeve onih koji vas okružuju. Tipičan je primjer odnos između zahtjevnog djeteta i majke koja ispunjava svaku njegovu želju. Kad se ponavljanjem tipičnih djetetovih reakcija (pogotovo kad dijete i nije više tako maleno) stvari dovedu do usijanja ili majčina nezadovoljstva, dolazi do sukoba. No sukobljavanje nije pravi način rješavanja problema.

Znate li postaviti granice koje su toliko jasne i čvrste da ih drugi i ne pokušavaju prijeći? Ili pak drugi nasrću na vas non-stop? Ako spadate u one koji ne znaju reći “ne”, vrijeme je da svoj problem osvijestite i učinite korake koji će vam pomoći da bez naknadnih reakcija, ljutnje i prepreka živite u suživotu sa svima koji vas okružuju. I najbolje susjede dijeli čvrsta ograda.

Ljubav prema sebi

Zahtjeve drugih ljudi često automatski ispunjavamo, a kad osjetimo iscrpljenost zbog stalnog ispunjavanja tuđih želja (unatoč svojima) ili osjetimo nezadovoljstvo zbog načina na koji drugi postupaju s nama, ne znamo tomu stati na kraj. Ponekad se čak i brzopleto guramo, ničim izazvani, i ponudimo nešto zbog čega poslije zažalimo. Predlažem da promjenu počnete iznova učeći korake koji će vam omogućiti da stazom svojeg života koračate radosno, s osjećajem da ste okruženi ljubavlju, ne samo onih koji vas okružuju već i vlastitom.

  1. PROVJERITE SVOJA UVJERENJA koja su temelj straha od postavljanja jasnih granica, pravila, uvjeta. Često je prepreka promjeni i učenju postavljanja granica tvrdokorno uvjerenje koje čuči u našoj podsvijesti i ne da nam naprijed. Prihvatite unaprijed da je reći “ne” kada to želite ili kad je potrebno, potpuno ispravno. Zapravo je još bolje da shvatite kako riječ “da”, kada zapravo nekoga želite odbiti, vodi u nezadovoljstvo i da će netko zbog tog vašeg “da” požaliti.
  2. BUDITE SVJESNI SVOJIH OSJEĆAJA I POTREBA pa ćete lakše s razumijevanjem ispuniti i vlastita i tuđa emocionalna očekivanja. Često zbog straha ne možemo postaviti zdrave granice. Strah nas je da ćemo biti odbačeni ili povrijeđeni ili da će nas smatrati osobom koja ne mari za druge. Ponekad je nemogućnost postavljanja granica posljedica lošeg iskustva u sličnim situacijama. No ako ste svjesni svojih osjećaja i potreba, lakše ćete s razumijevanjem ispuniti emocionalna očekivanja, svoja i tuđa.
  3. JAČAJTE SAMOPOUZDANJE – svijest o tome da imate pravo reagirati na zahtjeve onih koji vas okružuju. U nekim situacijama se toliko poistovjetimo s određenom ulogom da nam neispunjavanje obveza koje iz nje proistječu ugrožava pozitivnu sliku o sebi. Jednako tako, iako vam se može činiti da netko od vas očekuje razumijevanje, on zapravo očekuje samo konzistentnost i samopoštovanje. Ispitujući vaše granice, ispituje samo stupanj vaše vjerodostojnosti. Kad steknete više samopouzdanja, prakticirajte novostečenu vještinu i na onima koji su malo zahtjevniji. Za one kod kojih unaprijed očekujete otpor, osigurajte privatnost komunikacije i unaprijed odredite uvjet bez kojeg ne možete ili ne želite dalje.
  4. OVLADAJTE ASERTIVNOM KOMUNIKACIJOM i postavite jasne i čvrste granice neutralnim tonom, sa što manje riječi. Nikad nemojte udovoljiti zahtjevu koji vas vrijeđa ili vam smeta. Odmah prijeđite na stvar – recite “ne” kada to želite. Donesite odluku da ćete svoje granice braniti bez obzira na reakcije drugih i unaprijed budite spremni da se odnosi zbog toga mogu i prekinuti.
  5. POSTAVLJANJE GRANICA, POPUT SVIH VJEŠTINA, ZAHTIJEVA VJEŽBU. Upornim ponavljanjem novog pravila otvorit ćete nove mogućnosti. Vježbajte novo ponašanje – bit ćete svakim danom sve bolji. Isprobajte novo umijeće na onima za koje ste sigurni da će prihvatiti i poštovati vaše nove granice. Osigurajte privatnost u komunikaciji s onima za koje mislite da će vam se suprotstaviti. Ako se brinete zbog toga kakvu će reakciju izazvati vaše promijenjeno ponašanje (postavljanje granica), opustite se – konzistentno ponašanje uz uljudnost koju ćete pritom pokazati, ali i odlučnost da ne prijeđete svoje granice, rezultirat će prihvaćanjem vaših novih granica. Počnite stoga vježbati.
  6. BUDITE STRPLJIVI. Put do ispunjenosti mirom i ljubavi može biti dug i pun izazova. Samo oni koji prihvate realne okolnosti i ne obeshrabre se, bez obzira na dužinu ili težinu puta, imaju priliku iskusiti ispunjenje. Biti strpljiv je ovdje uvjet bez kojeg se ne može. Ne odustajte, sjetite se da je važan put, a ne odredište. Tada ćete ispunjenje osjetiti čak i ako se ljubav kojoj težite ne pojavi utjelovljena u nekom drugom, već osjetite ljubav prema samima sebi.

Tatjana Divjak, Izvor: www.sensaklub.hr

Prijatelj vašeg uspjeha