Postoji li prijateljstvo nakon ljubavi?

Prije nego što poželite zadržati bivšeg partnera kao prijatelja, razmislite što sve time možete izgubiti. Katkad put do nove ljubavi vodi preko brodoloma.

Teško da se ijedna veza može okončati bez predbacivanja i okrivljavanja druge strane što se nije više potrudila. Psiholozi stoga upozoravaju da se treba znati rastati, podvući crtu i početi novu fazu u životu bez previše osvrtanja, što je katkad teško postići, to više ako oba partnera nisu baš bila spremna za prekid.  Većina će poslije u životu nastojati izbjegavati bivšeg ili bivšu, a malo će ih nastaviti održavati vezu. No kako su ljudi skloni krajnostima, tako i nakon raskida ljubavi bivše ili vole ili mrze. Da bi se bivši ljubavnici povezali kao prijatelji ipak mora biti zadovoljeno nekoliko preduvjeta. Ako je veza završila zbog nasilna ponašanja u obitelji, nikakav se zdrav odnos ne može nastaviti graditi poslije toga. Jer nije riječ samo o udaljavanju od fizičkog zlostavljanja nego i od toksičnog djelovanja jednog partnera na drugog.

Također ne treba ostavljati mjesta u svom životu za osobe koje su tijekom braka varale partnera i uzimale ga zdravo za gotovo, ne uvažavajući njegove potrebe.  S takvim osobama ne želite biti prijatelji. Ako u vezi niste iskusili neka posebno teška iskustva, onda se nakon razlaza može činiti da je ostalo toga vrijednog spašavanja. To pogotovu vrijedi ako su bivši partneri imali zajedničku djecu i ako se netko od njih nije pomirio s prekidom. Iako se može činiti da je održavanje veze i nakon prekida u takvim slučajevima dobro jer ćemo i dalje imati blizu osobu koja nas je nečim zadivila, očarala ili joj se divimo, zapravo si tako možete otežati nastavak života, pogotovo ako naš bivši partner ili partnerica brže okrene novi životni list. U tom bi slučaju održavanje intenzivnijeg kontakta bilo nastavak emocionalne patnje i ostajanje u vezi u kojoj se netko želi udaljiti od osobe s kojom je prije bio blizak zapravo je samodestruktivno za onoga tko pristaje makar na prijateljski odnos.

Čak i ako osoba koja “je nekome slomila srce” time što želi nastaviti život bez dojučerašnjeg partnera želi zadržati kontakt s njim, bolje je, kažu stručnjaci, posve prekinuti veze jer će udaljenost promijeniti perspektivu i pokazati da jednostavno nisu bili jedno za drugo. Tada možete doista nastaviti svoj život, napominje klinički psiholog Seth Meyers, čest gost u američkim televizijskim emisijama i autor više knjiga i članaka o tome kako prebroditi raskid.

Tek kad se posve prekine s bivšim partnerom, može se graditi nova veza, pa se katkad i bivši partner nađe među prijateljima. Nova će iskustva donijeti i nove spoznaje i možda će baš ono što ste imali postati dobra osnova za nešto još bolje.  Naime, ništa tako dobro ne pripremi ljude za dobro i loše kao vlastito iskustvo. Loše iskustvo u ljubavi senzibilizira za to kakvog partnera doista želimo pored sebe i kojim ćemo vrlinama dati prednost. Katkad put do ljubavi života vodi upravo preko brodoloma iz kojih smo mnogo naučili, što će nam pomoći da ubuduće budemo bolji i sebi i drugima.

Snježana Babić Višnjić Izvor: SuperMila

Prijatelj vašeg uspjeha