Prave odluke u pravo vrijeme

1. Donesite odluku da više nećete skupljati mrvice sa tuđega stola.

Imate svoj život i najbolje znate na koji ćete ga način živjeti ne gledajući što drugi govore i čine te ne tražeći odobrenje od istih za bilo što.

2. Donesite odluku da se nećete bojati izraziti svoj stav.

Svaki je čovjek jedinstven, slobodan, i ima svoj stav te  ima pravo iznijeti svoj stav. Time potvrđuje da nije kopija drugih ljudi. Ne bojte se izraziti svoj stav.

3. Donesite odluku da odbijanje nećete doživjeti kao poraz.

Uvijek će biti onih koji će nas odbijati i zatvarati nam put prema našim ciljevima a na nama je da odlučimo krenuti naprijed drugih putem.

4. Donesite odluku da ćete razbiti ograničavajuća uvjerenja

Dođe vrijeme kada shvatite da kočnice koje od malena nosite u svojoj glavi morate zamijeniti nečim drugim jer umjesto da vas vode naprijed stalno vas vraćaju natrag.

5. Donesite odluku da ćete se osloboditi straha.

Kao što ste jednom donjeli manje ili više svijesnu odluku da ćete se bojati, sada donestite odluku da strahu objavljujete rat. Nema više smisla držati se te fikcije u glavi.

6. Donesite odluku da ćete život živjeti uz pozitivne ljude.

Iako vam se čine da se negativni ljudi lijepe uz vas na vama je da izaberete u čijem ćete društvu provoditi više vremena jer to vrijeme postaje vaš život.

7. Donesite odluku da ćete svoje snove ozbiljno shvaćati

Nije dovoljno imati san, potrebno je izgarati za njega. Ukoliko se niste spremni oznojiti za ono što želite dobiti ćete ono što ne želite. Na to se nemate pravo žaliti.

8. Donesite odluku da ćete se usprkos zlu koje doživljavate vjerovati u dobro.

Sto puta ćete doživjeti povrede od bližnjih, biti prevareni, napušteni ili razčarani. No to nije razlog da prestanete vjerovati u dobro u ljudima. Bit će vam onako kako vjerujete.

9. Donesite odluku da ćete paziti na sebe.

Imate samo jedan život i držite ga kao kap vode na dlanu. Ne možete voljeti druge ako ne volite sami sebe. Samo tako pokazat ćete da ste čovjek kojega vrijedi poštovati jer poštuje sebe.

10.Donesite odluku da ćete se držati svih donsenih odluka.

Puno puta ćete doći u napast da odustanete od svega, da vam se sve ovo čini kao jedna bajka koja nema veze sa zdravim razumom, ali ne odustajte od donsesnih odluka. Samo tako možete uspijeti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha