Prepreke za uspješnu komunikaciju – 1.dio

Malo toga je u braku tako važno kao vještina uspješnog komuniciranja, tj. razmjenjivanja misli i osjećanja. Bez dobre komunikacije ne možemo upoznati svog bračnog druga, a bez poznavanja nema ni ljubavi.

Nemojte nikada vjerovati da već sve znate o komunikaciji u braku! Nema nijednog braka u kome vještina komuniciranja ne može da se uči cijelog života. Ako je jedna prepreka savladana, pojavljuje se nova. Uvijek postoji iskušenje da se povučemo u svoju “puževu kućicu”. Potrebna je hrabrost za rizik da se pokažemo drugome takvi kakvi jesmo, ali, što više se učite pravoj prisnoj komunikaciji još za vrijeme zaruka, to ćete biti bolje pripremljeni da vaš bračni odnos razvijate kroz otvorenu i iskrenu ljubav.

Ništa dobro i plemenito ne nastaje samo po sebi. Da bi jedan brak bio uspješan, treba neprestano ulagati trud, izgrađivati ga i stalno učiti. Opisat ćemo neke od prepreka za uspješnu komunikaciju, koje treba prepoznati i savladati da bi naš dom bio zaista ugodno mjesto.

1. Materijalizam

Ženama, djeci i muževima više su potrebni ljudi nego stvari. Žena više žudi za vremenom svoga supruga nego za viškom koji će dobiti radeći prekovremeno. Djeci je više stalo do toga da im roditelji posvete vrijeme nego do njihovih poklona. Suprugu je daleko milija pažnja njegove žene nego besprijekorno čista kuća.

U našem materijalističkom svijetu stalno vreba opasnost da briga o onome što se može nabaviti novcem postane u nečijem razgovoru, željama ili pažnji važnija i od samih članova njegove obitelji.

2. Kritički stav

Psiholog Carl Rogers smatra da je “glavna prepreka dvostranoj međuljudskoj komunikaciji upravo naša ‘prirodna’ naklonost kritiziranju, procjenjivanju, odobravanju ili neodobravanju izjava drugih osoba ili druge skupine ljudi”.

Bjedan je život s prigovaralom. Bračni partneri postoje zato da ih volimo, a ne zato da ih kritiziramo. Osoba pretjerano sklona prosuđivačkim raspoloženjima osjeća se pozvanom da čita i tuđe misli, kao i da na osnovu jednog jedinog tuđeg osjećaja donosi zaključak o motivima. Takva osoba voli da prekida i upotrebljava izazovne riječi (za koje pouzdano zna da će biti uvredljive). Druga njena karakteristika jeste sarkastičnost. Ponekad se takva kritička priroda sakrije u namrgođenu šutnju, ili u suprotnost: u vikanje.

Događa se da jak osjećaj inferiornosti izazove kritički stav, tj. da druge ljude svodimo na “svoju mjeru”, kako se više ne bismo osjećali tako nedoraslima. Koji mu god bio uzrok, kritičko držanje mora biti bračna barikada koju valja srušiti. Za one koji su izrazito skloni kritiziranju zapisan je poziv na preispitivanje vlastitog života: “…izvadi najprije brvno iz svoga oka, pa ćeš onda vidjeti i izvaditi trun iz oka svoga brata.”

3. Manipuliranje

Nitko se ne osjeća ugodno kad s njim neko manipulira. Prigovaranje, ljutnja, natezanje, prenemaganje, laganje i mjenjanje teme, neke su od metoda koje se koriste kako bi se neko potako da misli onako kako mi hoćemo, a da to on i ne primjeti. Ponekad se u tome može uspjeti, ali kad se otkrije ta igra “zamućivanja” i “zamagljivanja”, posljedica je vrlo teška: ogorčenost koja se lako pretvara u trajno nepovjerenje i stalnu opreznost.

4. Preokupiranost neodgodivim aktivnostima

Suvremeni način života obiluje takozvanim neodgodivim aktivnostima, tako da za one zaista životno važne ostaje vrlo malo vremena. Ovdje se radi o pitanju čemu dajemo prednost. Većina od nas prvo se pozabavi “hitnim” poslovima, kao što su: telefoniranje, odlaženje na razne sastanke, u trgovinu po nužne namirnice ili manje nužne stvari; zatim bavljenje brigama o školovanju djece, ili uživanje u koncertima, raznoraznim utakmicama i sličnim bezbrojnim aktivnostima. Naravno, kad završimo sa svim tim “neodložnostima” više nemamo vremena za trenutke mira i osobne odnose s bračnim partnerom, djecom…

Jedan od načina oslobađanja od zagušenja brojnim aktivnostima je taj da se napravi popis svega što bi se svakoga dana u tjednu trebalo obaviti i odrediti prioritete, tj. ono najvažnije postaviti na vrh tog popisa, a ono što je manje važno po redu, prema dnu liste. Uglavnom nikada nećete stići da obavite baš sve što ste zapisali, ali ćete zato osjetiti zadovoljstvo što svakoga dana radite ono što je zaista važno, ili najvažnije.

Karl Brehen, Izvor: http://znakoviporedputa.com

Prijatelj vašeg uspjeha