Prepreke za uspješnu komunikaciju – 2.dio

1. Jednoličnost

Dosada lovi brakove koji ne isprobavaju novosti: nove aktivnosti, nova jela, nove prijatelje i mjesta izlazaka, nove boje zidova, razmještaj u stanu, nove ideje, knjige, časopise… Kad god vidite bračni par koji odiše razumijevanjem (bez obzira na to koliko su dugo u braku) sigurno se, između ostalog, takav razvijao i u zajedničkom iskušavanju novih poticaja, odnosno u saznavanju novih informacija, razmjenjivanju novih ideja i u eksperimentiranju. Svako od nas ima Bogom danu kreativnost, koju treba i upotrebljavati.

2. Alkoholizam

“Ne dajte da vas zavedu svjetlucanje i slatki okus jakoga vina.”

Konzumiranje alkohola usporava govor i otežava razgovor, mada onaj koji pije misli da je sjajan sugovornik. Iz psihologije je poznato da alkohol zamagljuje ono što nazivamo superego, tj. savjest ili sistem za prosuđivanje vrijednosti. Psiholog O.H. Mowrer alkohol naziva “rastvaračem superega”. Čovjek koji pije polako gubi dio svoga sistema vrijednosti, a ako ne prestane s opijanjem, gubi i sposobnost racionalnog odlučivanja. Zbog toga su vozači koji piju velika opasnost na putevima. Koristan razgovor jedna je od mnogih bračnih vrijednosti koju alkohol takođe uništava.

3. Neiskrenost

Dobri brakovi odlikuju se iskrenošću i istinitošću. Ako suprug i supruga ne žele da budu iskreni jedno prema drugome, nastaju ona stanja za koja mudri car Solomun kaže da je “bolji siromah od lažljivca”. Taj problem mora da se rješi, ili će brak biti u vrlo ozbiljnoj opasnosti. Konstantno laganje je najnegativnija osobina karaktera, pa je zbog toga potrebno hitno to rješavati. Problem lažljivca je i u tome što on, kao i alkoholičar, rijetko priznaje da je lažljivac. Dakle, iskrenost je bezuvjetna bračna dužnost! Kad dvoje ljudi žive jedno s drugim u bliskosti onako kao što je to slučaj s mužem i ženom, međusobno povjerenje nemoguće je održavati bez iskrenosti koja mora biti tolika da svaka osoba bude prozirna kao čista izvorska voda. Nedostatak te osobine dovodi do nerazumjevanja, koje vodi pojavi sumnjičavosti, ogorčenja i različitih neprijateljstava.

4. Strahovi

Kad neki suprug prečesto procjenjuje i kritizira svoju suprugu, ona se počne pribojavati svoje otvorenosti i polako zatvara vrata svoje unutrašnjosti. S druge strane, ako neka žena ne može podnjeti nikakvu kritiku a da ne brizne u plač, njen suprug počinje da se boji da je previše ne povrjeđuje, i prestaje da joj govori iskreno. Tako je moguće da strah bude prisutan s obe strane.

Strah koči komunikaciju. Svako bi trebalo da zna slabosti, iskušenja, mane, potrebe, snove, strahove i mržnje, pa čak i nelogične ideje svog bračnog druga. Strah od otvorenosti treba savladavati, a povjerenje izgrađivati, tako da naše stvarno “ja” bude upoznato i takvo kakvo jeste zavoljeno.

Karl Brehen, Izvor: http://znakoviporedputa.com

Prijatelj vašeg uspjeha