Prestanite se koristiti izrazom „ne mogu“!

Dvojica učenika na satu tjelesne kulture preskakla su konjić. Jedan od njih zaletio se i preskočio. Kada je došao red na drugoga samo je rekao „ja to ne mogu“ i naravno nije ni pokušao. Začudo, ovaj drugi je bio mnogo snažnije fizičke konstrukcije i u svemu mnogo spretniji.

Koliko ste puta dosada izgovorili tu famoznu frazu „ne mogu“ i zapečaliti jedno poglavlje u knjizi svoga života. Bilo da se radilo o studiranju, traženju novoga posla, svladavanju nove sposobnosti ili bilo čega drugoga. Riječ „ne mogu“ nije samo fraza. Ona je mnogo više. Ona je proces oduzimanja vaše vlastite snage. Sa svakim „ne mogu“ ne mijenja se samo sadašnja situacija već cijela vaša budućnost. Koliki li su ljudi rekli da ne znaju svirati klavir, trenirati nogomet, istraživati znanost ili bilo što drugo, i tako na taj način okončali sa svim svojim mogućnostima.

Poznato je da riječi koje izgovarate djeluju na vaše tijelo. Kada ste bili dijete niste poznavali tu riječ i činili ste doslovno čuda, tako se naime i širio svijet vaših mogućnosti. No kada ste odrasli počeli ste razmišljati na negativan način i upravo je to negativno razmišljanje okovalo sve vaše sposobnosti. U školi jako brzo primjetim učenika koji tvrdi da nešto ne može napraviti a znam da su njegovoe mogućnosti iznad toga. Problem je u tome što on sam nije uvjeren u to. Kada bi nas u svakom trenutku našega života netko mogao uvjeriti da možemo to za što kažemo da ne možemo naš život bi doživio procavat.

Vratite svoj životni film unazad i prisjetite se gdje ste sve koristili taj izraz. Umjesto da nakon nekoga vremena žalite što je vaš život postao neispunjen bilo bi bolje kada biste odmah svu svoju snagu uložili u svoje težnje i mogućnosti. Što bi bilo da je Albert Einstein koji nije počeo pričati sve do svoje četvrte godine i čitati do sedme zbog čega su njegovi roditelji i učitelji mislili da je mentalno hendikepiran uvijek govorio „ne mogu“? Što bi bilo da je Michelangelo, kada je vidio strop Sikstinske kapele, rekao da je to nemoguće oslikati? Što bi bilo da je maratonka Joan Benoit nakon operiranog koljena rekla da je nemoguće poći na Olimpijadu? Da li bi tada osvojila prvo zlato za Sjedinjene Američke Države u toj disciplini?

Jednom kada shvatite da je izraz „ne mogu“ za vas gori nego sve negativne navike zajedno počet ćete stvari drugačije razumijevati. Shvatit ćete da koristite samo mali dio svojih skrivenih sposobnosti. Budućnost koja je pred vama pokazat će se u najboljem svjetlu, i vi ćete doista živjeti jedan ispunjen i sretan život.

 Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha