Prestanite već jednom upotrebljavati izlike

Postaje li život lakši kada za svoj neuspjeh nađemo opravdanje u nekom ili nečem drugom? Svi jasno znamo da je odgovor na to pitanje „ne“, no opet pribjegavamo desecima, stotinama, tisućama dnevnih, tjednih, mjesečnih, i životnih opravdanja i izlika. Želimo stvoriti sjajan život, ali mislimo da se za to dužan pobrinuti netko drugi. Tko, pitamo se? Bilo tko.

Uvijek za nešto što je u našem životu pošlo loše pronađemo krivca. No kada i pronađemo krivca za neki svoj neuspjeh nismo ništa rješili. Primjerice, jeste li se pronalaženjem dežurnog krivca za neki poraz pomakli naprijed s mjesta na kojem stojite? Niste! Jeste li došli do nekog velikog životnog otkrića? Dakako ni to! S time ste samo još dublje upali u procijep vlastitog bića iz kojeg nema izlaza, a taj procijep se zove bijeg od vlastite odgovornosti.

Vaš život počinje od razumijevanja vaših temeljnih darova, vaše svijesti i slobode, no kada odbijate preuzeti odgovornost za vaš život, vaš život gubi svoje temelje. Tada počinjete živjeti u nekoj nejasnoj magli i lažnim zabludama. Život postaje životarenje. Korištenje izlika postaje ovisnost. Jedna izlika traži drugu i tako nikada kraja. Umjesto da shvatite svoju moć, potpuno je zatomnjujete. Na taj način bježite od sebe i postajete blijeda kopija ljudi oko vas. Tada više budućnost nema nikakvog značenja jer bježite od sadašnjosti. Život postaje jedan začarani krug iz kojega nema izlaza.

Treba razbiti tu začaranost, otvoriti beskraj mogućnosti koji se nalaze iza granice prihvaćanja vlastite odgovornosti i slobode. Prihvatite odgovornost za svoje duhovno i materijalno stanje, prihvatite odgovornost što se nalazite tu gdje jeste, što imate to što imate, i što ste to što jeste, i započnite birati drugačiju reakciju. Samo s tim stavom možete krenuti naprijed.

Niste uvjetovani samo svojim genima ili roditeljskim odgojem, već imate moć slobode, beskrajnu moć oblikovanja svoga života po vlastitim parametrima. Kada otkrijete tu moć preuzimanja slobode vaš život će se početi mijenjati, preobražavati. Samo ako iskoristite tu mogućnost čeka vas drugačiji život. Na vama je odluka!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha