Treba jednom prestati tragati za srećom, to nije ništa drugo nego put udaljavanja od nje!

Treba jednom prestati tragati za srećom, to nije ništa drugo nego put udaljavanja od nje.

Promatram stare ljude u svojoj blizini koji u svom životu nisu imali na raspolaganja doći do toliko znanja i činjenica kao mi, ali su ipak posvjedočili da im je život bio lijep i da bi ga opet ponovili. A onda gledam neke koji stalno i opsjednuto čitaju i traže članke o sreću pa onda nakon nekog vremena zaglibe u neke faze depresije i pitaju se ima li njihov život smisla.

Zapravo se ne trebamo pitati kako doći do sreće. Moramo jednostavno pronaći razloge ispunjenja svoga života. Naći nešto, bilo što, bilo koga! To može biti neka osoba koju volimo i za koju smo spremni živjeti, to može biti neki talent koji trebamo razvijati i dati na službu drugima, to može biti neko otkriće koje će nekom promijeniti život. To može biti sve osim onih blesavih razloga koji se često nalaze i navode kao putevi do sreće.

Treba pod hitno prestati grčevito biti opsjednuti perfekcionizmom i zamišljanjem nekog idealnog života kojega želimo postići. Ako se ne budemo mogli suprotstaviti  tim izazovima suvremenog života trajno ćemo se nalaziti u nekom procjepu koji će nas uništavati. Treba imati cilj pred sobom shvaćajući da ništa nije važniji od puta kojim trebamo doći do njega i na kojem trebamo uživati u svemu.

Sreća nije neka neobjašnjiva i čudesna pustolovina na koju kreću i koju dostignu samo neki posebni ljudi, ona je unutrašnja stvarnost svakoga od nas koji je odlučio malo poraditi na svom životu. Upravo to znači da ona nije samo neko ležanje i samougađanje već put koji je ispunjen različitih zahtjevima koje trebamo napraviti.  Ostvariti neki smisao, znati da je naš život imao nekoga razloga, učiniti nekome ovaj današnji dan boljim. Ništa više ali i ništa manje.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha