Previše si gledao što drugi rade i zaboravio živjeti svoj život!

Previše si gledao što drugi rade, i sada vidiš da te to nigdje nije dovelo.

Nisi gledao neke fascinantne stvari koje drugi rade, nisi slušao neke mudrosti iz njihovih usta, nisi bio svjedokom nekih povijesnih događanja, promatrao si njihovu banalnu svakodnevicu, zabadao oči tamo gdje ti nije bilo mjesto, i u konačnici izgubio vrijeme u kojem si ti mogao živjeti i uživati, postaviti neke planove za svoju budućnost i ići za njima.

Previše si gledao što drugi rade, i to te uništilo. Uništilo te, jer nisi živio svoj život, jer si neprestano na društvenim mrežama zavirivao i tražio gdje je tko bio, što je tko učinio. A zapravo je sve to bila namještena farsa za druge, koji su jednako tako buljili u tuđe živote i namještali se za slikanje, ne bi li netko pomislio da žive uzbudljive živote, da je u njihovim međusobnim odnosima sve na mjestu, a zapravo se unutar njih nalazila velika crna rupa koja je odzvanjala prazninom.

Previše si gledao što drugi rade, tražio nešto s čime ćeš ispuniti svoje vrijeme, neko vrijeme uživao u onome što vidiš a onda kada je prošlo ono zanimljivo shvatio da je sve to samo još jedna predstava. Nisi razumio da u isto vrijeme ti imaš brojne mogućnosti i prilike da od svoga života nešto napraviš, i da što si više vremena proveo gledajući, razmišljajući i komentirajući tuđi život izgubio dobar dio svoga koji se više nikada neće vratiti.

Previše si gledao što drugi rade i zaboravio živjeti život. Previše si bio čovjek kojemu je stalo do tuđeg mišljenja i tuđih riječi, previše si bio vezan uz nešto te ne bi trebalo ni dirati, previše si se dao u promatranje a premalo u življenje. No nikada nije kasno razbiti staru naviku i otkriti koliko lijep može biti život kada sami postanemo njegovi akteri, i kada počnemo pisati svoju budućnost. Isplati se ući u tu avanturu.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha