Preživljavanje svakodnevnog života: Sitnicama protiv rutine

Zahvaljujući mnoštvu informacija koje su nam svakodnevno dostupne, kao i načinu njihovog brzog širenja, danas je moguće pronaći brojne savjete o još brojnijim problemima. Skoro da ne postoji oblast naših života o kojoj se ne možemo informirati na internetu: od recepta za ajvar za koji više ne morate da jurite baku da vam ga otkrije, preko mogućih tumačenja ljekarskih dijagnoza, sve do savjeta kako zamijeniti zimske gume ljetnjim u vlastitoj režiji.

Kada su u pitanju samopomoć i psihologija, i oni su danas dostupniji nego ikad. Knjige, priručnici, članci koje možete pronaći na ovu temu istinski mogu da pomognu – da pruže informacije ili da upute na one koji mogu pomoći. Ono što je obično zajedničko svim materijalima iz samopomoći je što nas oni obično savjetuju kako da se snađemo u nekim nesvakidašnjim okolnostima – kako olakšati sebi neki period patnje, kako se nositi sa padovima motivacije pri postizanju nekog cilja, kako se opremiti za neku borbu ili izazov, do onih do onih koji su ipak nešto prilagođeniji svakodnevnom životu, kao što su kako regulirati svoje emocije, kako poboljšati samopouzdanje, kako se natjerati na učenje i tome slično.

Sav taj materijal nudi obilje informacija i različitih pristupa stvarima koje nisu dio naše svakodnevnice. Oni se najčešće odnose na neke izvanredne okolnosti i stresne događaje, bili oni pozitivni (kao što su brak, rođenje djeteta, prilagođavanje na novonastale, pozitivne životne okolnosti) ili negativni (gubitak, psihičke tegobe, anksioznost, prilagođavanje na novonastale, negativne životne događaje i tome slično). Međutim, skoro da nema savjeta o tome kako da preživimo običnu svakodnevnicu – onaj dan koji uobičajeno započne i uobičajeno se završi, bez ikakvih posebno zanimljivih događaja za naš unutrašnji svet. Takvi dani ipak čine većinu naših života, a mi obično svu pažnju posvećujemo nadilaženju problema iz prošlosti ili u pripremi za nešto što će tek da se desi – u budućnosti. Sadašnjim trenutkom bavimo se obično kada gledamo vremensku prognozu ili kada nas na to podsjete brojne krilatice koje veličaju moć sadašnjeg trenutka, ali ni na koji način ne kazuju da li je taj trenutak po bilo čemu poseban ili je jednostavno dio svakodnevnog života i šta bismo točno mogli da radimo sa tim sadašnjim trenutkom.

Hod po poznatim, utabanim putevima

Rutine koje stječemo tokom života su korisne i važne, ali one mogu da dovedu do osjećaja da smo zapali u kolotečinu. Kada se svakog radnog dana u isto vrijeme budimo, istim putem odlazimo na posao, tamo srećemo iste ljude i funkcioniramo po već ustanovljenom dnevnom rasporedu, ni ne postavlja se pitanje kako nam sve to pada. Kako se nosimo sa osjećajem da nam je svakodnevnica ponekad možda dosadna, kako nam rutina utječe na raspoloženje, kako da se nosimo sa prolaznim i sitnim nezadovoljstvima koji potiču od sitnica kao što su redovi na šalterima ili prometne gužve. Nećete pronaći mnogo savjeta o tome kako da se nosite sa svakodnevnim životom, jer se podrazumijeva da se sa njim nekako nosimo, pošto on ipak čini veliku većinu našeg dana, nedjelje, mjeseca i godine.

Tokom tih svakodnevnih života, čak i onda kada se na površini ništa zanimljivo ne dešava, naš unutrašnji svijet može biti izuzetno živahan. Mogu nas tištiti neke stvari kojima, istina, ne moramo da se bavimo danas, ali znamo da ih donosi budućnost. I tako smo opet iz sadašnjosti pobjegli u budućnost. Nad njom planiramo, ali i strepimo. Ona nam daje nadu, ali nas često lišava uviđanja ljepote koja nas baš danas okružuje. Da li možemo primjetiti kako je vani divan dan čak i onda kada smo zaglavljeni u kancelariji? Da li možemo da uživamo u jednostavnim stvarima kao što su čaša tople kave ili cvrkut ptica iz obližnjeg parka? Da li smo isprogramirani da reagiramo samo na velike i bitne stvari, da našu pažnju pobude samo oni stimulusi koji zahtjevaju da angažiramo svoje resurse i da se nađemo u nekoj vrsti “borba-bijeg” moda ponašanja?

A svakodnevni život je upravo ono što nam se događa između svih tih važnih trenutaka. I ponekad može da nam se čini kao da je dosadan, jednoličan, pun ustanovljenih rutina, bez mnogo iznenađenja i skretanja sa puta. Rutina je, generalno, dobra stvar jer nam ona pruža osjećaj sigurnosti i predvidljivosti svijeta u kome živimo. Međutim, ona može i da počne da guši, da se čini kao kolosijek izvan koga nema mnogo odstupanja. Ona utječe na naše raspoloženje, ponekad može i da doprinosi osjećaju da smo pod stresom (za njega ipak možemo naći mnoštvo informacija o tome kako da se sa njim suočimo i izborimo). Ali, kako da se izborimo sa osjećajem da stojimo u mjestu, da se ništa ne dešava i da je potrebno da preživimo do sljedećeg zanimljivog trenutka (planiranog ljetovanja, rođendana, slavlja i slično)?

Sitna mudrost velike moći

Ono što slijedi nije nikakva neotkrivena istina, već baš suprotno. To je nešto što se možda nekada i podijelili sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, što ste pročitali i pomislili – pa da, to tako treba! A to je staro, dobro uživanje u sitnicama. Sitnicama koje mogu da učine da se osjećamo lijepo čak i kada nam se ne dešavaju nikakve spektakularne stvari. Sitnicama koje mogu da osviježe rutinu, da nam ponude osjećaj da smo danas uradili nešto dobro za sebe.

Život se svakako sastoji od trenutaka kojima pridajemo posebnu pažnju, koji su u nama pobudili emocije. Sigurno se ne sjećate nekog običnog dana kada ste imali pet godina, ali se sjećate nekih situacija koje su bile emocionalno zasićene – prvog pada sa bicikla, ljetovanja na kom vas je ujela pčela, dana kada ste krenuli u školu… Sve su to uspomene koje su nastale na osnovu nečega što nam je u tom trenutku bilo veoma važno. Ali, dok ne dođe neki sljedeći važan trenutak, koji će nam doneti lijepo raspoloženje i radost, možemo sami da se potrudimo da uživamo u tim svim dnevnim mikrosrećama, kao što su stranice pročitane knjige, promatranje zalaska sunca iznad rijeke, čaša vina na terasi poslje napornog dana. Sitnice – koje život znače – isti taj život mogu da oplemene i učine da nam i obični dani, bez važnih zbivanja, budu lijepi i ispunjeni dani.

I zato sljedeći put, kada u kolima budete ljutili što se kolona vozila ispred vas već pet minuta ne pomiče, kada žurite na važan sastanak, nervira vas gužva na kasi u prodavnici, baš danas nije vaš dan, probajte da se zaustavite na trenutak i fokusirate na nešto lijepo, što je prisutno ovdje i sada. Ne nešto što je uspomena, niti fantazija o budućnosti. Već nešto što je već tu, samo ga ne primjećujete jer se bavite unutrašnjim svijetom koji je često razapet između nepovratne prošlosti i neizvijesne budućnosti. Pogledajte u nebo, u rijeku, oslušnite zvuke oko sebe, dodirnite tlo bosim nogama, promatrajte zeleno drveće kako se njiše na vjetru, počastite sebe nekom sitnicom za koju znate da će vam okrijepiti dušu – kao što su dobra knjiga, masaža, vožnja bicikla, uživanje u omiljenom čaju, pa čak i sitničice poput baš određenog laka za nokte koji asocira na ljeto i na uživanje, slušanje omiljene pjesme u autu dok se probijate kroz gužvu… Spisak može da bude beskonačan i za svakog od nas je poseban. Jedan takav trenutak uživanja svakom danu može da podari dašak posebnosti i ljepote.

I ne padajte na vlastite izgovore da nemate vremena – za sitnice vam ne treba vrijeme, već malo želje da iskočimo iz šablona i uživamo u ljepoti koja nam se događa u ovom trenutku.

Ina Poljak, Izvor: www.psihoverzum.com/

Prijatelj vašeg uspjeha