Prigrlite svoju tugu – ona u sebi nosi sjeme velike i važne promjene!

“U prirodi stvari jest da budemo uvučeni u iskustva koja će narušiti našu nevinost, preobraziti nam živote i dati nam neophodnu složenost i dubinu.” Thomas More

Sva ljudska bića  žele biti sretna i prirodno težimo izbjegavanju neugodnosti i bola. Freud je rekao da je naša težnja da izbjegnemo neugodnost snažnija od težnje ka zadovoljstvu. Ipak, neugodnost i bol su neizbježni u životu. Ma koliko se trudili da uvijek doživljavamo samo ugodna iskustva, nećemo moći izbjeći i ona neugodna. Međutim, kako to mudri ljudi kažu, u životu je nemoguće izbjeći bol,ali je patnja stvar izbora, što znači da bez obzira šta nam se događa ne moramo nužno da patimo zbog toga.

Naravno, lako je to reći, ali potrebno je djelovati u skladu s ovim stavom, koji podrazumijeva sagledavanje bolnih iskustava na drugačiji način, iz neke duhovnije, šire perspektive. Naime, teška  i bolna životna iskustva oduvijek su ljude činila drugačijim, često duhovnijim, dajući im pored darova radosti i darove tuge. Tuga je emocija koja oplemenjuje, pomaže nam da postanemo suosjećajni i da razumijemo tuge drugih ljudi. Tugu doživljavamo kada se suočavamo sa situacijom koju ne možemo promijeniti, a koja nam je vrlo neugodna i bolna, jer ugrožava neku našu vrijednost. Najčešće je povezujemo s gubicima dragih ljudi, ali tugu možemo osjećati i zbog prolaznosti, zbog suočavanja s gubitkom zdravlja, ljepote ili mladosti…

Grci su pričali priču  o Minotauru, čovjeku s glavom bika, koji je proždirao ljude i živio u središtu labirinta. On je bio opasna zvijer, a ipak mu je ime bilo Asterion- zvijezda. Često pomislim na taj paradoks kad sjedim s nekom osobom, čije su oči pune suza, dok nastojim da nađemo način da izađemo na kraj sa smrću, razvodom ili depresijom. To je zvijer, to što se komeša u srži njenog bića, ali toje i zvijezda njene najdublje prirode. Moramo njegovati tu patnju s krajnjim poštovanjem da se ne bismo u svom strahu ili bijesu prema zvijeri, previdjeli zvijezdu. Thomas More

Mnogim roditeljima je posebno teško kada im djeca tuguju i prolaze kroz neke životne krize. U nama se vrlo često javlja želja da ih zaštitimo od tog iskustva, da prebolimo umjesto njih, da učinimo bilo što, samo da ne pate. Ipak, svi mi znamo da je to nemoguće i da svatko mora proći kroz svoja iskustva sam. Ne postoji način da zaštitimo svoje sinove i kćeri od bola kojeg će osjetiti usled ljubavne patnje ili razočerenja u prijatelja. Ova iskustva u stvari im pomažu da sazriju i odrastu, pitanje je samo kako će proći kroz njih.

Koliko god da je teško proživljavati bolne trenutke, svijest da nas mijenjaju kao ljude, čineći nas duhovnijim i suosećajnijim  bit će nam od velike pomoći. Kada potiskujemo i negiramo tugu, blokiraćemo i svoju sposobnost da osjećamo sreću i radost. Život nam donosi bolna iskustva koja nam oduzimaju nevinost i naivnost mladosti, ali bez njih ne bismo stekli mudrost zrelih godina. Naravno, ova iskustva su samo prilika za stjecanje mudrosti, a tu priliku na žalost ne iskoristimo svi. Ipak, sjetite se toga kada poželite svojoj kćeri reći kako su ,,svi oni isti,, ili sinu da ,,ona nije vrijedna njegove patnje,,. Kao što smo rekli  tugu je nemoguće izbjeći, ali je način na koji je promatramo i doživljavamo, način na koji tumačimo događaje koji su je izazvali, ono što određuje naš unutarnji doživljaj tuge.

U svakom neugodnom događaju, svakoj bolnoj emociji koju osjetimo, krije se mogućnost… mogućnost za samospoznaju, promjenu sputavajućih, problematičnih obrazaca, mogućnost za radost.

Do istinske promjene ne može doći izvana. Ponavljanje motivacijskih poruka i uopćenih afirmacija, ojačat će samo naše izvanjsko, ne dotičući naše duše. Tuga nas s druge strane, dira mnogo dublje, pomažući nam da sagledamo područja u kojima smo slabi, čime nas posredno čini snažnijima.

Tek kada sebi dopustimo da budemo ranjivi i osjetimo bol i tugu, moći ćemo uživati u istinskoj, dubokoj radosti postojanja. Na kraju još jedan divan citat Thomasa Mora:

Mi smo to što jesmo isto toliko zbog svojih pukotina i neuspjeha kao i zbog svojih moći.

Suzana Vemić, psih.

Prijatelj vašeg uspjeha