Problem nije kad izgubite strpljenje, problem je kad izgubite volju!

Problem nije kad izgubite strpljenje, problem je kad izgubite volju, jer pogreške proizišle iz nedostatka strpljenja ipak je moguće na neki način nadoknaditi, iako se u nekim slučajevima jako skupo plaćaju.

Ali kada izgubite volju to je kao da ste izgubili onaj najveći i najvrjedniji dio svoga života, kao da ste u nepovrat bacili sve ono što jeste i što ste željeli biti, cijelo blago različitih vizija i ideja koje ste godinama stvarali i skupljali, kao da ste digli ruke od svoga života i predali se u naponu svoje snage.

Problem je kad izgubite volju, to je kao da podignete zid između sebe i svijeta i ne osjećate više potrebu da vidite i znate što se zbiva iza toga zida. Mislite da ste tada pronašli svoj mir, ali izgubljena volja dugoročno ne donosi mir, jer u čovjekovom srcu ne prestaju tinjati oni ostaci želja i čežnja koji su nekoć postojali. Uvijek se vraća ono pitanje „što bi bilo kad bi bilo“, uvijek ostaje potreba da se iza sebe ostavi neki trag koji će dati smisao životu.

Problem nije kad izgubite strpljenje, iako s njime plaćamo veliku cijenu. Plaćamo cijenu u napetosti, nemiru, kajanju što nismo drugačije postupili, plaćamo cijenu hrpom neželjenih osjećaja i prisilnih misli od kojih ne možemo pobjeći. Plaćamo cijenu u odnosima koji su narušeni ili potpuno slomljeni, plaćamo cijenu u izgubljenim prilikama koje smo propustili i koje se više nikada ne mogu vratiti, koliko god mi to željeli.

Problem nije kad izgubite strpljenje, problem je kad izgubite volju, i zato je držite kao suho zlato. Nema veće vrijednosti i kapitala na ovom svijetu od vaše volje da nešto postignete i budete. Odmaknite se od ljudi koji vam je pokušavaju slomiti gušeći vaše snove i želje, otiđite od onih koji vas podcjenjuju u vašim naumima i idejama. Volja je kada shvaćate da vrijedite i vi i vaš cilj, te vas ništa na svijetu ne može zaustaviti da do njega dođete. Ne dajte nikada nikome da vam je uništi!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha