Problemi su prilika izgradnje boljih odnosa

Svaki problem u našim međuljudskim odnosima može i treba postati jedna prilika za izgradnju dublje kvalitete toga odnosa.

Oni su izazov da naša različita viđenja svijeta, odnosno naše različite mape stvarnosti, ali i naše različite vrijednosti spojimo pod jedan zajednički nazivnik i da otkrijemo što je ono što nas povezuje, a ne fokusiramo se samo na ono što nas razdvaja. Problemi su dakle jedna vrsta našeg vezivnog tkiva.

Često čujemo sljedeće rečenice. Zašto me ne slušaš dok ti govorim? Zašto uvijek kasniš na dogovor? Kako se to ponašaš prema meni? Kako se odnosiš prema mojim potrebama? Sve sa pitanja daju nam razmišljati kako se odnosimo prema drugima. Drugi su naše ogledalo. Oni su ogledalo u onom smislu da nam pokazuju ono što ponekad ne vidimo na sebi, a nismo svjesni da drugoga pritom vrijeđamo.

Svaki problem treba dakle postati prilika da pokušamo dublje razmisliti o sebi i promotrimo kako nas to vide drugi. Ono što drugi vide u nama – to još nismo mi. Ono što mi mislimo da jesmo – ni to mi nismo. Ponekad dajemo sve od sebe da bi izgradili neki odnos ne znajući da je možda potrebno samo malo da u tome uspijemo. Potrebno je dakle samo pronaći onu sredinu, ono naše pravo lice, jer tek s njime znamo kako djelujemo na druge.

To se događa kod pojavka različitih međuljudskih problema. Tek u problemima počinjemo dublje razmišljati o svemu tome. Dok problema nema mislimo da je  sve idelano između nas, a zapravo vlada prividni sklad. Kvaliteta odnosa ne može doći sama od sebe, moramo posvijesti tko smo, i kako to djelujemo na druge. Tek u kriznim situacijama naša zajednička stvarnost dolazi pod povečalo, i uz dobro volju imamo mogućnost je proniknuti i razriješiti na obostrano dobro.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha