Probudi svoju dušu, čovječe!

Svako jutro probudi se čovjek i nastavi tamo gdje je stao prethodnoga dana, ali ne probudi svoju dušu.

Nastavi čovjek graditi ili urušavati svoje jučerašnje odnose s drugima, nastavi proživljavati svoju staru dramu ili idilu na poslu. Bilo da započne dan s pozitivnim mislima, vjerujući da novi dan ipak ne donosi ono loše koje je jučer prošao već nešto lijepo i dobro, bilo da započne dan s mišlju da počinje još jedna muka i da treba na neki način prikratiti vrijeme nastavi čovjek živjeti svoj život.

Svako jutro probudi se čovjek, ali ne probudi svaki dan svoju dušu. Ostavi svoje osjećaje u pozadini, prešuti one lijepe riječi s kojima je mogao nekome uljepšati dan, sakrije svoj osmijeh za one koji ga trebaju i nastavi živjeti po nekoj dnevnoj rutini. Živi svakoga dana po onoj ustaljenoj šabloni u kojoj sebe vidi samo kao žrtvu nekih većih sila ili ljudi koji mu rade za vratom, živi a da nije svjestan da živi jer nije probudio dušu.

Probudi svoju dušu, čovječe, tako što ćeš danas ostaviti vremena za raditi ono što te veseli, tako što ćeš naći vremena za ljude koji su prirasli tvome srcu i nećeš samo gledati na sat. Koliko god obaveza imao nemoj propustiti izraziti ljubav i poštovanje, te pokazati radost i entuzijazam u onom što radiš. Probudi svoju dušu, čovječe, tako što ćeš biti poseban, a ne kopija drugih, tako što ćeš shvatiti da se ovaj dan koji je pred tobom više nikada neće vratiti i nije kopija niti jednog drugog dana te ćeš u njemu napraviti ono što si oduvijek htio.

Probudi svoju dušu, čovječe, tako što ćeš danas biti jači od problema koji te pritišću, ne zato što se nešto posebno dogodilo u tvom osobnom razvoju, nego zato što si shvatio da se snaga izabire kao i pogled na svijet. Probudi svoju dušu, čovječe, tako što ćeš napraviti trenutke za sjećanje, raskinuti ugovor sa starim negativnim navikama i shvatiti da će ti današnji dan biti onakav kakav ti odlučiš da ti bude.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha