Puno nas stvari u životu proganja, ali mnogo više onih izunutra nas nego izvan nas!

Puno nas stvari u životu proganja ali mnogo je više onih izunutra nas, nego izvan nas.

Možda ima netko kome smo svjesno ili nesvjesno nanijeli neku nepravdu pa sada traži način da nam vrati za to. Možda ima i netko kome ništa nismo učinili, ali mu idemo na živce jer ga podsjećamo na neku osobu s kojom se zavadio, osobu koja mu je nešto dužna ili osobu koja ga povrijedila. A možda nekome smetamo samo zato što nam dobro ide u životu.

No više je onih stvari koje nas proganjaju iznutra. Proganjaju nas stvari i ljudi kojima smo rekli „da“  i pristali na njihov scenarij pritom odbacujući svoj snove i sve ono što je nas ispunjavalo dok smo radili. Proganjaju nas odnosi od kojih smo pobjegli a koji se nisu dovršili, neizgovorene riječi, dvosmisleni pogledi, nerazjašnjeni znakovi sve ono što je počelo pisati neku priču a najednom se iz nekog razloga prekinulo.

Više od svega proganjaju nas naše misli, proganja nas zašto smo donijeli odluke koje smo donijeli, zašto smo pristali živjeti s osobama koje nas ne poštuju, zašto smo toliko vremena potrošili na stvari koje nas ne ispunjavaju, zašto smo pristali na manje nego što smo zaslužili. Puno toga nas iznutra proganja kada ostanemo sami i pitamo se koliko se to neprijatelja nalazi unutar nas, sve dok ne shvatimo da sve to činimo sami sebi.

Proganja nas pomisao da smo odustali od sebe, da smo pristali na mnoga jeftina rješenja u životu, mnogo jeftinije osobe kojima je jedini cilj samo dobiti nešto od nas. Proganja nas da ljubav koju primamo nije prava i da mnogo više dajemo nego primamo. No jednom treba povući crtu i reći gdje je granica dokle nas sve ove stvari mogu proganjati a gdje počinje prostor gdje ništa ne može uzimati naš mir. Povucimo tu crtu što prije!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha