Puno smo toga naučili a jesmo li naučili vjerovati u sebe?

Naučili smo mnoge stvari, stekli mnoga znanja, završili različita formalna obrazovanja, naučili pravila po kojima život funkcionira, upoznali načine koji izgrađuju dobre međuljudske odnose, naučili slušati druge, no jesmo li naučili vjerovati u sebe.

Jesmo li naučili uspostaviti odnos s osobom koja je u nama ili nam je to posljednja rupa na svirali? Koliko nam znači osoba s kojom svakoga dana razgovaramo u tišini vlastitoga srca?

Jesmo li naučili vjerovati u sebe i onda kada stvari nisu onakve kakve bi trebale biti, kada nikoga nema na našoj strani, kada je glava puna negativnih misli, kada su naši osjećaji zbrkani i proturječni da ne znamo što nam poručuje?  Jesmo li naučili vjerovati u sebe ili zavisimo od odobrenja okoline, brinemo o mislima koje drugi imaju o nama, i čekamo da nam netko kaže da vrijedimo i da vrijede naši snovi.

Jesmo li naučili vjerovati u sebe ili zamjeramo ljudima što ne vjeruju u nas, što nas ne podržavaju osjećajima poštovanja i vjernosti, podrške i ohrabrenja, a ne mogu nam ih dati jer ih zapravo ni sami nemaju. Jesmo li naučili u sebi pronaći svoj dar i otkriti svoju svrhu života ili mislimo da nam to drugi trebaju učiniti, drugi koji nisu sigurni ni sa svojim darovima a kamoli sa onim bogatstvom života koji se nalazi u nama.

Jesmo li sagradili zidove unutar nas i zatvarajući se od svijeta zatvorili se i od sebe? Da li nas je znanje koje imamo u svijetu zaglušilo da ne možemo otkriti ono najbitnije? Tajna je mnogo u nama, ali smo najveća tajna sami sebi. A najveći korak koji možemo napraviti je da naučimo vjerovati sebi, osluškivati glas srca, jezik emocija, i snagu intuicije. Tek kada to napravimo posložit će se svo znanje i sposobnosti same od sebe. Krenimo od prvog koraka, recimo sebi da možemo i učinimo to!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha