Put do sreće: pitaj dušu što ti želi reći

Ako želimo uživati u vrtu životnog  zadovoljstva  potrebno je da imamo znanja kako da vrt okopavamo, zalijevamo, a prije svega da sami uzmemo alate u ruke. Što više poznajemo životne zakone i sebe naše odluke i izbori su više s nama u skladu.

Ne poznajući sebe dovoljno, ne prihvatajući svoje vlastito biće i bez pogleda u sebe s vlastitim suočavanjem skloni smo da živimo život za koji u nekom trenutku pomislimo da nije onaj o kojem smo maštali.
Kao da taj vrt u  kome smo se našli nema mirise u kojima uživamo. Okrenuti smo vanjskim događanjima, prepričavamo dnevne događaje  i mislimo da nam te situacije određuju život.

Mislimo da smo nemoćni, da drugi biraju umjesto nas, i osjećamo ljutnju ili krivicu zbog svojih razmišljanja  i ponašanja. 

A potrebno je samo pogledati u sebe.  Umjesto da se plašite  mraka u sebi i da bježite od života potrebno je da prihvatite ono najljepše što vam pripada, ono što potajno želite i čemu se nadate i svojom dušom potajno znate da zaslužujete. U nevjeri u život toliko smo pobjegli od  svoje duše da je ni ne priznajemo. U svakodnevnim situacijama prizivamo racio i u svakom času bi da sve pojave i ljude objasnili razumom. Pitajte i dušu ponekad što vam ima za reći. A to ćete moći kada upalite svjetlo u svom biću. Zašto vas plaši da sjajite svom svojom svjetlošću?

Obasipajte svoju dušu znanjem, pažnjom i nježnošću. Ona će vas voditi za vaše najviše dobro.

Naša duša zna da smo  sjajna, ljupka, predivna, očaravajuća prilika.

Pokažimo svoje najbolje JA jer način da imamo blagostanje je da našim razumom ovlada naša duša.

Evo nekoliko koraka:

Ostavite drugima da kritiziraju, da se ljute i oduzimaju sebi moć opraštanja.

Neka se drugi dave u svojim lošim namjerama, lažima i sitnim  prevarama misleći da će stići brže na cilj. Neka drugi žive pod teretom svojih uvjerenja uvjereni da im je sudbina skrojila tijesan život bez radosti i zadovoljstva. Kada kritiziramo životne situacije mi odbijamo čuti poruke koje nam život šalje, odbijamo lekcije, ljutimo se i samo takvom vibracijom privlačimo još više ljutnje i nevolje.

Gledajte i okružite se onima koji umiju usne razvući u iskreni osmijeh, čiji glas zvuči kao vjetrić koji miluje, koji svoj život doživljavaju kao vlastitu kreaciju i na njoj rade dok ne sklope oči.

Naučite da kažete “Ne” svima koji u vas sumnjaju, svima koji vas sapliću svojim osobnim uvjerenjima. Mi smo ovdje da bismo stvarali sami svoje životne prilike. Taman se odvažimo da promijenimo posao, partnera, osobni stav, netko iz okoline nam kaže da je to bezveze, da je kasno, da je kriza. Kvaliteta života ovisi i o energiji kojom raspolažemo a ovakvi stavovi nam energiju oduzimaju.

Zato je potrebno da provirite u svoj centar i djelujete iz polja ljubavi da biste sjajili vašim najvećim sjajem oslobođeni tuđeg mišljenja.

Stvarajte u sebi tišinu jer samo tako možete čuti treptaje svoga bića.

U vrijeme kada su mojim životom vladali strahovi, i intelekt, svoja osjećanja sam gurala kroz intelektualno i pokušavala sebi da objasnim raciom. Za to vrijeme duša kao da je stajala na promaji. Taman da nešto kaže racio je nadjača. Taman da pokaže meni smjer racio kaže “Ne slušaj”.

Taman duša mahne u kojem pravcu da krenem, ego je saplete. Potčinjavajući se svom strahu, prestala sam  biti ono što jesam. Shvatila sam kroz svoje iskustvo da nije moguće biti svoj a živjeti vlastiti strah. Dok sam radila  ono što je diktirao moj strah, bila sam uplašena. Dok sam bila uplašena osjećala sam kako moji potencijali i ljepota mog unutarnjeg bića mre. Zato sam počela slušati svoju dušu, samo je do nje bilo potrebno prvo stići. Probudite i vi svoje predstave o životu, stvarajte svoju sudbinu, gradite svoj život, jer to jest vaš zadatak bez ideje da strahujete i kritizirate.

Ne slušajući sebe dopuštamo da gubimo vrijeme na ljude i situacije koje nas čine nezadovoljnima, tužnima, ljutima, uplašenima. Sklanjamo poglede ispred onih koji nas kritiziraju, oduzimaju samopoštovanje, cinično nam se smješkaju loveći naše greške.

Ali to nije život. Osmjehnimo se svom životu, zaobilazeći sve one čiji je moto otpor i kruti stav, ne primećujući one koji žele da nas uvuku u svoje zastarjele šablone, koji nam nisu podrška i ne razumiju našu hrabrost da se odvažimo na putu do sebe i svog najvećeg dobra. Oni misle da im je život skrojio sve u čemu su zarobljeni i na pamet im ne pada da su odgovorni za sebe. Oni u život i onako ne vjeruju.

Kada otvorimo oči  široko stavljajući pažnju na sve što je lijepo, stvaramo rješenja za svoje izazove, znajući da poslije kiše nastaje duga.

Oprostite izdaje drugih jer izdaja sebe daleko se teže prašta. Iako  sve to čini život vi odlučujete kakav je vaš svijet. Kao režiser vlastitog svijeta vi imate mogućnost i slobodu da birate uloge, da stvarate svoj život.

Kada sam nekada čitala slična uputstva u knjigama sjećam se da mi je prva pomisao bila vjera. Da vjerujem da je takav put moguć. Pozivajući se na vlastitu odgovornost prema sebi trebalo je vjerovati da ono što želim mogu ostvariti. Da mogu  uživati u najljepšem vrtu života, savladati oluje,  ne plašiti se da će vjetrovi života polomiti tanane cvjetove, znati kako s alatima, i biti sigurna da će poslije oluje sinuti sunce.

I duga.

Svoje želje života postavila sam po kriteriju što želim biti a ne što želim imati.  Dok znam da sam ja glavni vrtlar u svom vrtu života,  dok svjesno biram sjeme koje sadim,  imat ću najljepši vrt.

Dragana Stojić, Izvor: http://www.sretnazena.com/

Prijatelj vašeg uspjeha