Ranije ustajanje recept je za sreću, vitkost i bolje zdravlje

Oni koji ustaju prije sedam sati radnim danom i vikendom pokazuju najmanje znakova tjeskobe i depresije, češće doručkuju i redovitije vježbaju pa su mršaviji. Kasni odlazak na spavanje i kasnije ustajanje štete čovjekovom zdravlju i ugrožavaju njegovu sreću, otkrila je studija Sveučilišta Roehampton provedena na više od 1100 ljudi.

Oko 13 posto ispitanih su ranoranioci koji i vikendom ustaju oko sedam sati, šest posto njih ustaje oko devet sati ujutro i još kasnije vikendom, dok je ostalih 81 posto negdje između. Oni koji najranije ustaju imaju najmanje zdravstvenih problema i znakova depresije i tjeskobe.

Također, oni češće doručkuju i redovitije vježbaju, što se povezuje s njihovom kondicijom i manjom tjelesnom težinom, zaključuju istraživači. Popodnevni san prema rezultatima istraživanja nema očitog utjecaja na sreću, vitkost i zdravlje ljudi.

– Dobrobiti ranijeg ustajanja i njegove dobrobiti su očite. Te se razlike povezuju s gorom kvalitetom sna kod onih koji kasnije liježu – rekao je voditelj studije, dr. Jörge Huber.

DobreVijesti

Prijatelj vašeg uspjeha