Razlozi zašto „odlažemo“ sreću možda će nam se jednog dana činiti banalnima

Dani prolaze u razmišljanju o stvarima koje nemamo ili onima koje nam ne idu od ruke, kao i stvarima koje želimo promijeniti u svom životu, a premalo o onima koje su dobre, pozitivne i onima koje su nam baš kako treba.

Jeste li ikada pomislili da se upravo sada, baš u ovom trenutku svog života, nalazite tamo gdje biste i trebali biti? Vjerojatnost da je tako je vrlo mala. Baš suprotno, zasigurno mnogo više energije i vremena trošite na razmišljanje o tome kako je neko drugo vrijeme bilo bolje ili kako bi sve u vašem životu bilo dobro „samo da…“

Razlozi zašto „odlažemo“ sreću ili jednostavno zaboravimo da uživamo baš u ovom trenutku možda će nam se jednog dana činiti banalnima. Uprkos tome, često svi padnemo u zamku razmišljanja poput:

– „Samo da upišem fakultet.“

– „Samo da dobijem to dugo očekivano unaprjeđenje.“

– „Samo da imam veću plaću.“

– „Samo da sam mršavija.“

– „Samo da pronađem ljubav.“

– „Samo da imam auto.“

I tako unedogled čekamo svoju sreću jer uvijek postoji neki razlog zašto naša sreća nije potpuna. Dani prolaze u razmišljanju o stvarima koje nemamo ili onima koje nam ne idu od ruke, kao i stvarima koje želimo promijeniti u svom životu, a premalo o onima koje su dobre, pozitivne i onima koje su nam baš kako treba. Trava je uvek zelenija na drugoj strani.

Sigurno postoje mnoge lijepe i dobre i sretne okolnosti u vašim životima na kojima možete graditi taj osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva, samo ih treba spoznati. Kakav god vas problem tišti, kakva god briga i situacija, prihvatite činjenicu da ste upravo tamo gdje trebate biti.

Preuzmite odgovornost, zgrabite svoj život i veselite mu se, jer upravo na taj način svi vaši problemi su već unaprijed riješeni. Ako mislite da je sve navedeno za vas preteško, imamo vježbu za vas koja podjednako dobro funkcionira kod onih više ili manje negativnih osoba, ali koja također pomaže i onima koji inače imaju pozitivni stav.

Vježba se zove „Tri blagoslova“ ili „Što je danas bilo dobro“. Osmislio ju je Martin Seligman, jedan od začetnika „Pozitivne psihologije“ i jedan od najutjecajnijih i najcitiranijih psihologa današnjice. Iako se vježbe zahvalnosti provlače kroz mnoge knjige za samopomoć, ova vježba razlikuje se po jednom, a to je da nakon što zapišete tri dnevna događaja zbog kojih ste zahvalni i sretni morate i da odgovorite zašto.

Na primjer: „Hvala što sam uživao/la na kavi s prijateljima“.

I odgovor zašto: „Zato što volim društvo i svoje prijatelje“.

Shvatili ste, čim odgovarate na još jedno malo pitanje zašto, dobijate ustvari još jedan blagoslov. Nastavite tako tri puta. Sve zapišite. Bit će zabavno pročitati što ste napisali malo kasnije. Osmijeh i dobar osjećaj su zagarantirani. Probajte ovu vježbu ponavljati barem 7 dana.

Izvor:  http://coolklub.com/

Prijatelj vašeg uspjeha