Razum ili osjećaji? Što prevladava kod vašeg djeteta?

Rodili ste djevojčicu i mislite kako bi trebala biti emotivnija i nježnija jer ste vi emotivni i htjeli biste je više grliti i maziti? Ili imate dječaka koji se snažno uživljava u emocije posebice ako vidi suzu u vašem oku koja i njega odmah natjera na plač, a to ne biste željeli jer dječaci su obično razumniji?

Kad su razum i osjećaji kod djece u pitanju, tu mora prevladati razum roditelja koji mora respektirati sklonosti djeteta s kojima je dijete rođeno.

RACIONALNI TIP DJETETA

Mali racionalisti zanimaju se za način na koji su stvari postrojene i čim zadovolje svoju znatiželju, brzo za njih gube zanimanje. Nemaju omiljenog plišanca kojeg vuku za sobom, ali često rastavljaju igračke (i ne samo njih) na sastavne dijelove. Racionalnu je djecu teško motivirati na aktivno djelovanje jednostavnim trikovima: stavili ste igračku nedaleko od djeteta pokušavajući ga pridobiti da dopuže do nje. Ono će prije pomicati dekicu na kojoj sjedi kako bi privuklo igračku bliže. Nećete mu moći odvući pozornost tipičnim rečenicama: “Gle, ptičica je poletjela”. Ono će nastaviti plakati ako je nezadovoljno i neće ispustiti iz ruku ono što mu je potrebno u tom trenutku.

Kako se ponašati prema djetetu?

Zadovoljite poznate potrebe takvog mališana omogućujući mu da proučava svijet na njemu pristupačan način i ne vrijeđajte se na poneku emocionalnu hladnoću koja može rastužiti roditelje, osobito ako se radi o ženskom djetetu. U budućnosti će vas razveseljavati nevjerojatnim misaonim zaključcima, ali će se u ranom razvoju izražavati tek škrto “daj”, iako je vidljivo da sve razumije. Samo mu nije do uzaludnih razgovora!

MALI ROMANTIČARI I EMOTIVCI

Ova se djeca više izražavaju demonstrativno, imaju snažnu maštu i privlače ih preobrazbe. Jače reagiraju na vaše emocije, nego na vlastito prosuđivanje. Na primjer, ako takvo dijete padne, a vi ne počnete paničariti, već kažete: “Ustani, drago dijete!”, vjerojatno ćete izbjeći njegov plač. Ali može zaplakati čim vidi vaše tužno lice. Pripazite na to kako se odnosite prema njemu. Romantično raspoloženo dijete može odlučiti jedan dan da je ono psić i u tom će “liku” živjeti nekoliko dana. Obožava igre koje uključuju preodijevanje, maskiranje i pretvaranje u različite predmete. Trenutno će se prebaciti na novu igru ako mu je zanimljiva.

Kako se ponašati prema djetetu?

Odmalena mu treba čitati priče, podupirati želju za kreativnošću. Radujte se njegovim glumačkim pokušajima i ne čudite se ako brzo nauči glumiti plač od kojeg se može imati nekakva korist.

Izvor: Roditelji.hr

Prijatelj vašeg uspjeha