Recite “ne” malim lažima koje lako mogu narušiti povjerenje

Kad kanite zatajiti partneru nešto što bi ga moglo uzrujati, sjetite se da je brak ‘timski sport’, a vi odbijate udružiti emotivne i druge snage i ugrožavate vaš odnos.

Iznenada ste poželjeli sebe ili nekoga od ukućana razveseliti nekim predmetom iako ste s partnerom zaključili da vam kućni proračun ne dopušta nepredviđene izdatke. Malo je osoba koje će samo mirno priopćiti suprugu da su to jednostavno poželjele napraviti, a više će njih nastojati umanjiti razmjere, točnije cijenu, tog izdatka i pokušati ga prikazati kao priliku koja se rijetko pruža.

Osjećate li tada da ste lagali partneru, izdali njegovo povjerenje, ili mislite da zatajivanje dijela istine, točnije dijela cijene, nije laganje. Sigurno ćete se i sami sjetiti neke osobe u vašem životu za koju ste čuli da je odricanjem uštedjela za automobil ili neko putovanje. Čak i ako je uštedu ostvarila kućanica od novca za kućanstvo, onda je, ističu psiholozi, to novac koji je zatajen ostatku obitelji i rezultat je prešućivanja, dakle laganja. Iako joj je to očito bilo potrebno da bi se osjetila bolje, neovisnije čak i u tako uskim granicama.

Fenomen laganja i granica laži međutim širi je od laganja o kupnji jer svakodnevno si partneri širom svijeta prešućuju ljubavne afere, detalje iz emotivne prošlosti, poslovne i društvene neuspjehe pa i emocije koje su im se javile tijekom dana, a nisu ponosni na njih.  Vjeruju da tako zadržavaju za sebe ono što je bolje da se ne zna i da će tako biti bolje, da će tako njihove misli i osjećaji biti sigurniji nego da ih priznavanje toga pokoleba ili prikaže u ružnom svjetlu. Žene često tako postupaju kako bi na neki način potkopale suprugov autoritet, smatrajući da stvaraju prostor vlastite nezavisnost, ali to je, ističu stručnjaci, samo iluzija nezavisnosti. Presudno je kako će takva prešućivanja djelovati na partnerski odnos.

Stručnjaci napominju da je ključan prešutan sporazum o tome što će si partneri priznavati, a što ne. I dokle god se oba partnera pridržavaju prešutna dogovora, dotle će njihov odnos biti pošteđen potresa koje bi otkriće malih prešućivanja moglo izazvati. Katkad je riječ o pošteđivanju partnera izdataka koje ne razumije ili bi ga mogli uzrujati. Na primjer, ako se javi kvar na automobilu koji suprug odmah riješi i ne kaže supruzi da su na to potrošili značajan iznos novca. No čak i tada imajte na pameti da se u braku očekuje da budete timski igrači, a odbijate udružiti emotivne i druge snage.

Ma kako male bile laži, one su ipak laži i, ma koliko ih uljepšali i racionalizirali, nešto skrivate i svjesni ste toga da skrivate. Stoga stručnjaci upozoravaju – recite istinu i prevarite vraga prije nego što on prevari vas.  Da biste gradili čvrst i iskren odnos sa svojim partnerom ne dopustite da se zbog nekih sitnica naruši jedan od najvažnijih odnosa koje gradite u životu.

Snježana Babić Višnjić/SuperMila

Prijatelj vašeg uspjeha