Richard Branson otkriva tajnu uspjeha, ovo su njegovi savjeti

U javnosti se pojavljuje odjeven kao Che Guevara, zaposlenicima odobrava neograničen godišnji, ‘težak’ je 4,6 milijarde dolara i voljan podijeliti savjete.

Ekscentrični milijarder poznat je jednako po poslovnim uspjesima koliko i po neočekivanim potezima poput onih da svojim zaposlenicima omogućava da odu na godišnji koliko god žele. Ono što mu se ne može osporiti jest da je stvorio bogatstvo ni iz čega  – ne dolazi iz bogate obitelji, ništa nije naslijedio, nikad nije završio srednju školu, a vrijednost njegove kompanije Virgin danas se procjenjuje na 4,6 milijarde dolara.

Stoga, Richard Branson sigurno jest onaj koji ima pravo dijeliti savjete kako uspjeti, a upravo to je i napravio u svojoj knjizi The Virgin Way: Everything I Know About Leadership (Na Virginov način: Sve što znam o vođenju). Evo nekih od njih:

  1. Slijedi svoje snove

Richard Branson savjetuje da ne odustajete od ideje samo zato jer je mnogi kritiziraju i priznaje da se treba diviti onima koji ustraju i riskiraju. Dodaje, međutim, da se nikad ne treba bezglavo upuštati u nešto ako bi vas propast toga potpuno uništila te daje sebe kao primjer – otac mu je dopustio da se ispiše iz srednje škole kako bi pokrenuo časopis samo ako proda dovoljno oglasa da pokrije troškove tiskanja.

  1. Čini dobro

Vlasnik Virgina vjeruje u dobrotvorni angažman i priključio se Billu Gatesu i njegovoj inicijativi da najbogatiji gotovo pola zarade daruju u humanitarne svrhe. Ako si na početku karijere, možeš darovati vrijeme, odnosno volontirati negdje.

  1. Vjeruj u sebe

Snažno vjerovanje u ono što radiš i ciljeve koje imaš može biti presudno za uspjeh. Ako ti nisi ponosan na ono čime se baviš, kako će te drugi podržati?!, navodi Branson.

  1. Zabavljaj se

Zabava je jedan od najvažnijih – i najčešće podcijenjen – faktor uspjeha. Ako se ne zabavljaš, vjerojatno bi trebao odustati i baviti se nečim drugim, piše u svojoj knjizi.

  1. Ne odustaj

Njegova Virgin Cola nije uspjela nadmašiti Coca Colu, kao što je planirao. Digitalno dijeljenje i prodaja glazbe natjerali su ga da zatvoriti Virgin Megastore svoje diskografske kuće. Međutim, nije se samosažalijevao i plakao nad gubicima nego je uvijek tražio nove izazove.

  1. Manje pričaj, više slušaj

Richard Branson ima disleksiju pa je stekao naviku da sve zapisuje u bilježnicu. Kasnije je shvatio da mu činjenica da sluša i zapisuje što mu ljudi govore pomaže u poslu, štoviše, naziva to tajnom svog uspjeha. I danas uz sebe uvijek ima notes i olovku.

  1. Pronađi vremena za sebe

Vrijeme koje provodite s obitelji i prijateljima najvažnije je od svega na svijetu, savjetuje Branson te dodaje da treba naučiti da ne možemo i ne trebamo sve raditi mi već je pravo umijeće pronaći najboljeg čovjeka za svaki posao.

  1. Upoznaj ljude

Nemoj sjediti pred računalom cijeli dan – savjet je koji ne treba previše objašnjavati.

  1. Budi dostupan

Branson kaže da ne vjeruje u nedodirljive šefove već one koji komuniciraju sa svima.

  1. Budi sretan

Uspješni milijarder kaže da mu njegovih gotovo 5 milijardi dolara ne bi vrijedilo ništa da ne uživa u onome što radi. I, na kraju, kaže: Ako si okružen ljudima koje voliš i radiš ono što voliš, nije važno da imaš milijarde.

Izvor: 24sata

Prijatelj vašeg uspjeha