Roditelji i djeca – 1.dio

Što bi roditeljima savjetovali poznati filozofi i mislioci?

1. Budite iskreni s djecom. Očima se vjeruje više nego ušima. Potvrdite svoje riječi djelom – djelima dokažite što riječima objavljujete. Na djecu više utječemo svojim ponašanjem, nego riječima.

2. S djecom budite jednostavni, pozorni i osjećajni. Govoriti treba jednostavno i od srca, a ne se skrivati iza kompliciranosti i nerazumljivosti. Jednostavne roditelje dijete lako slijedi. Djeca prihvaćaju roditelje koji ih znaju pozorno slušati, da se mogu kraj njih osjećati prihvaćeno, uvaženo, shvaćeno.

3. Uvažavajte djetetovu a ne samo svoju potrebu za razgovorom. Djeca trebaju u govoru jasne, kratke i mudre roditelje, a ne površne brbljavce, čija duhovitost često prelazi u ironiju, a količina govora u dosadu. Razgovorom bi trebalo rasti povjerenje između roditelja i djece.

4. Ne pretjerujte u ljubavi prema djetetu. Pretjerana ljubav vodi do toga da djeca ne pokazuju nikakvu ljubav. Iza pretjerane roditeljske ljubavi prema djetetu često se krije prikrivena sebičnost roditelja kao i manipulacija djetetom za zadovoljavanje svojih potreba i želja.

5. Djetetu ne treba samo znanje već i vrline. Roditelji oblikuju djetetov karakter i većim dijelom o njima ovisi što će od nas biti kad odrastemo. Od njih preuzimamo vrline i poroke, dobre i loše strane. Taj se prijenos ne obavlja svjesno niti riječima. Roditelji ne mogu ne prenositi na dijete ono što se događa u njima. Brinemo da djeca budu pametna, ali premalo da budu hrabra, poštena, pouzdana i lojalna. Previše dajemo na jačanje i razvoj njihove pameti, a premalo njihovog srca i volje. Važnije nam je da mnogo znaju, a ne i da dobro i pošteno žive.

Pavao Brajša

Prijatelj vašeg uspjeha