Roditelji i djeca – 2.dio

Što bi roditeljima savjetovali poznati filozofi i mislioci?

1. Uzvišenost i snaga roditeljske ljubavi. Roditeljska ljubav sve može, ništa joj nije teško, više hoće nego može, sposobna je za sve….Idealna roditeljska ljubav je ostvariva kod roditelja koji ne trebaju dijete za svoju sreću, koji su zadovoljni na svojoj odrasloj razini. U stanju su pomagati djetetu da se odvoji, osamostali i razvije u zasebnu i neovisnu osobu.

2. Razgovarajte s djetetom s ljubavlju i dovoljno slobode za njega i za sebe. Razgovor s djetetom treba biti duhovit, ali ne ironičan. Mora biti obziran prema djetetu. U njemu mora biti mjesta i za roditelja i za dijete i oboje moraju slobodno disati u njemu. Takav razgovor treba privlačiti a ne odbijati, zainteresirati a ne ostaviti ga ravnodušnim.

3. Ne mučite dijete svojim dosadnim monolozima. Sažet i kratak govor roditelja djelotvorniji je na dijete. Treba razgovarati slobodno i spontano. Da bi nas djeca razumjela moramo im se prilagoditi, pokušati ih razumjeti. Djeca imaju pravo na svoju privatnost u obitelji. Ona ne pripadaju roditeljima, nego sebi.

4. Razmislite o svojoj roditeljskoj ljubavi. Djetetu se ne može glumiti, jer ljubav ne poznaje nikakvu masku. Ona se ne da dugo prikrivati, a niti dugo hiniti. Roditelji nisu vladati, a niti gospodari svoga djeteta. Kad mislimo da voljenoga volimo samo zbog njega, tada se varamo, jer često čim taj ne ispunjava naša očekivanja i naše uvjete, naša ljubav nestaje kao mjehur od sapunice. Kad previše volimo, teško je prepoznati kad više nismo voljeni.

5. Nije važno koliko, nego kako razgovaramo. Djecu najbolje uvjeravaju njihova vlastita mišljenja i iskustva. Pomozimo im da do njih dođu. Nemojmo im nametati samo i jedino naše razloge i dokaze kako se moraju ponašati. Svijet je prepun dobrih izreka; samo propuštamo da ih primijenimo.

Pavao Brajša

Prijatelj vašeg uspjeha