Kad s jedne distance čovjek promatra svoj život drugačije vidi stvari!

S godinama čovjek shvati kako mu za sretan i ispunjen život ne treba mnogo, pa umjesto da neprestano nešto traži usmjeri se na zahvaljivanje za ono što ima.

Upravo se tada počinje događati nešto nevjerojatno. Sve ono što je tražio počinje samo pristizati. Stoji tako u tišini, gleda izlazak i zalazak sunca i shvaća kako se lijepa iskustva mogu postići bez ulaska u ludu utrku uspoređivanja, nadmetanja i dokazivanja.

Kada tako s distance promatra čovjek svoj život onda uvijek vidi i druge stranu medalje koju ne vidi u onoj svakodnevnoj stisci i utrci s vremenom. Stane tako i shvaća da je učinio svojim prioritetima neke posve beznačajne stvari, da je mišljenjima drugih ljudi dao takvu važnost da ništa u njegovom životu nije ravno njima, da je emocije gurnuo u drugi plan podređujući sve nekom trenutnom interesu pa se pita zašto je njegov život takav kakav jest.

Kada tako s distance promatra čovjek svoj život onda shvati kako je na mnoge stvari u životu mogao izabrati drugačiji pogled, i da je to učinio, bilo bi mu drugačije. Manje bi se žalio, manje prebacivao krivnju na drugoga, manje upirao prstom na druge a više shvaća kolika je bila moć njegove slobodne volje, kolika je bila snaga njegovih potencijala, koliko su bile velike šanse da ostvari svoje snove i živi život kakav želi živjeti.  Ali nikada nije kasno i započeti ispočetka.

Kada jednom čovjek shvati da je nebitno ono što nosi na sebi, koliko je bijesno auto koje vozi, koliko kvadrata ima njegova vikendica prepoznaje sreću na jednom drugom mjestu. Shvaća da se već sada može povući iz mnogih uzaludnih bitaka i uživati u miru svoga doma s osobama koje voli. Stoji tako u tišini i vidi koliko je velika stvar što je zdrav i živ i da može biti zahvalan za još bezbroj drugih malih stvari koje čine njegov život.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha