Sada ili nikada?

Mnogo je načela važno za postizanje uspjeha, no postoji načelo koje se nalazi ispred svih njih. Što vam vrijedi imati viziju, strategiju, znanje, financijsku i ljudsku pomoć te ostale resurese ako se nikada nećete pomaknuti s mjesta.

Možete godinama čekati povoljnije prilike, veće nadahnuće, dopuštenje struktura, odobrenje drugih, prestanak rizika i ne učiniti ništa. No kada pogledamo što se nalazi kao zajednički nazivnik svih uspjeha možemo pronaći isto načelo: djelovati odmah.

Sada ili nikada. Rezultati se ostvaruju samo na temlju onoga što učinite, ne na temelju onoga što planirate učiniti. Možete pogrješiti no tada ste stekli iskustvo što drugi put nećete učiniti. Možete krenuti u krivom pravcu ali sljedeći puta znat ćete kamo ne smijete ići. Bitno se pomaknuti s mjesta i to je ono što je najteže. Pomicanje stvara silu, a sila vodi prema ubrzanju. Stajanje samo više učvršćuje stajanje. O čemu god da se radi bitno je nešto učiniti odmah. Nap­raviti telefonski poziv, učiniti nekoliko sklekova, pročitati neku knjigu, upoznati novog partnera, započeti novi projekt ili bilo što drugo. Možete godinama ciljati metu i smatrati da niste dobro naciljali ali samo kada opalite i vidite da ste pogriješili znat ćete kako drugi puta naciljati. Znat ćete da ste nešto napravili.

Uspjeh je u kako kaže poslovica samo 10 posto in­spiracije i 90 posto djelovanja. Upravo nam ta izreka go­vori koliko je važno djelovanje. Djelovanje u budućnosti ne postoji, postoji samo djelovanje u sadašnjosti. Planiranje je važno ali je djelovanje važnije. Pobjediti strah i nadvladati izlike prvi je korak da se odvagnete i nešto učinite.

Sada ili nikada. Rabindranath Tagore je to lijepo rekao: Ne možete prijeći more budete li samo buljili u vodu. Pokrenite se iako ne vidite još cijeli put. Rješenje će doći već nekako. Osjećaj koji pruža djelovanje postat će sila koja će vas tjerati da činite više i više. Uspjeh na koncu nije ništa drugo nego posljedica vaše ustrajnosti.

Mario Žuvela: izvadak iz knjige Tragovima uspjeha. Sve naše knjige možete pronaći OVDJE.

Prijatelj vašeg uspjeha