SAMOPOUZDANJE SE MOŽE IZGRADITI

Stječemo ga u djetinjstvu i nadograđujemo kroz život. Dobra vijest je, da ako i nismo dobili dovoljno pozitivnih povratnih informacija u djetinjstvu od naših skrbnika i okoline, imamo mogućnost izgraditi ga sada u odrasloj dobi.

Donošenje odluke da ćemo promijeniti ono što nas ne zadovoljava, najvažnije je u procesu promjene. Odluci prethodi svijest o vlastitom nezadovoljstvu i spoznaja da sami sebe sprječavamo u napretku. Kad jednom odlučimo da ćemo mijenjati jedino ono što možemo promijeniti – sami sebe, prionut ćemo na djelovanje bez odugovlačenja i sabotiranja.

Mijenjanje vlastitog ponašanja nije uvijek jednostavna i ugodna stvar. U to su uključene naše vrijednosti i uvjerenja koje smo godinama gajili i ponekad će biti potrebno nešto više truda i želje za promjenom, kako bismo neučinkovita uvjerenja i ponašanja promijenili u učinkovita i zdrava za nas. Osim toga, tu su uključeni i naši osjećaji. Mnoge ljude strah od promjene toliko blokira da ostaju u svojoj negativnosti i patnji, jer im poznato okruženje daje lažan osjećaj sigurnosti i mogućnosti kontrole nad životom. No rezultati istraživanja pokazuju da se većina naših strahova nikada ne ostvari i zato svaki napor u smjeru pozitivne promjene itekako ima smisla.

Što učiniti?

Da bi smo stekli više samopouzdanja moramo prije svega upoznati i prihvatiti sebe u cijelosti, kao i prihvatiti sve ono što nam se kod nas ne sviđa i što ne možemo promijeniti iz prošlosti.

Upoznajte sebe isprobavajući nove stvari i dopustite sebi neuspjeh. Umjesto oštrog samo-kritiziranja upitajte se:

Što sam naučio/la iz ovoga?

Što ću drugi put napraviti drugačije?

U izgradnji samopoštovanja od izuzetne važnosti je brinuti se za sebe i svoje potrebe. Umjesto neprestanog zadovoljavanja potreba drugih ljudi, svakodnevno razmišljajte što vi trebate? I počastite se!

Razvijajte bliskost s drugim ljudima, kad je potrebno tražite podršku. Odmaknite se od ljudi koji vam crpe životnu energiju i okružite se onima koji bude pozitivno u vama.

Probudite i potičite doživljaj uspjeha – uvažavajte male korake, imajte strpljenja za vlastitu postupnost i proces promjene, budite realistični u očekivanjima i ne odustajati pri neuspjehu.

Irena Jurjević

Prijatelj vašeg uspjeha