Silovanje roditeljskom ljubavlju

Upečatljiv tekst o tome kako nehotice kvarimo život svojoj djeci dovodeći ih do neuroze, nesamostalnosti i niskog samopoštovanja. “Djeca su svetinja. Za djecu samo najbolje. Neka bar ona nešto prožive. Cvijeće života. Radost u kući. Ne brini, sine – tata će za tebe uraditi sve … “

Neprestano slušanje ovih riječi kao pjesmice iz nekog razloga vrlo mi je dojadilo. I kao roditelju, i kao bivšem djetetu, i kao budućem djedu. Ne bi li bilo dovoljno samo voljeti svoju djecu? Nije li vrijeme ophoditi se prema njima malo više ljudski? Osobno ne bih birao ovaj trenutak da se rodim. Ima previše ljubavi. Čim si dobio datum rođenja, odmah postaješ lutka.

Mama, tata, babe, djede samo su čekali da na tebi počnu zadovoljavati svoje komplekse i nagone. Hrane te dok ne pukneš. Dovode ti dječjeg masera. Oblače ti, na sveopće oduševljenje, traperice i kaput premda još ne znaš ni sjediti. A ako si djevojčica, onda ti već u drugoj godini probuše uši da bi ti stavili zlatne naušnice, koje je koliko god koštale, omiljena tetka namijenila kao poklon.

Do trećeg rođendana igračke već ne stanu u dječju sobu, a do šestog ni u vikendicu. Iz dana u dan te najprije voze, a zatim vodaju po trgovinama dječje odjeće, usput svraćate po restoranima i PS igraonicama.

Posebno obdarene mame i bake spavaju s djecom do njihove desete godine, sve dok to ne počne vuči na pedofiliju. A da – zamalo ne zaboravih! Tablet! Dijete pod obavezno mora imati tablet. Poželjno je i ajfon. Od treće godine. Zato što Mika ima, mama mu je kupila, a ona zarađuje manje novca od nas. Čak i Tanja i iz susjedne grupe ima, a ona živi s bakom.

Pred školu se obično “razdoblje lutke” završava i započinje “popravljanje”. Ti divni roditelji najzad uviđaju da su nešto malo pogrešno učinili. Dijete ima višak kilograma i sindrom deficita pažnje. Sad te s istim onim entuzijazmom vodaju po dijetolozi, pedagozima, psihoneurolozima, samo neurolozima i samo psiholozima. Rodbina pomamno traži nekakvo čudo koje će proizvesti čarobno ozdravljenje, a da se pritom ne mijenja ništa u pristupu odgoju tog djeteta. Na te u suštini ezoterijske radnje troši se gomila novca, živaca i vremena. Rezultat je nula zarez nešto.

Kada uzaludnost protraćenih snaga postane očigledna, počinje faza klonule pasioniranost. Tada gotovo svi divni roditelji najednom počnu žestoko mrziti svoju djecu: “Mi za tebe sve, a ti …!” Razlika je samo u tome što se kod jednih ta mržnja izražava kao definitivna kapituliacija poslije koje dolazi slanje tinejdžera u obrazovnu ustanovu zatvorenog tipa (vojna akademija, elitna britanska škola), a drugi u svojoj glavi beskonačno vrte film “ti si moj križ”.

Kad se pomire s tim da “od ovoga nikad ništa neće biti”, roditelji s Tisimojkriž o vratu nastavljaju od svog već poodraslog djeteta raditi ličnost. Vade ga iz vojske, upisuju na višu školu odnosno fakultet koji se plaća, podmićuju profesore, pokrivaju sve tekuće troškove, kupuju stan, auto, ubacuju ga preko veze na neki posao. Ako Tisimojkriž nije baš talentiran, ova strategija donosi teško varljive plodove – dobivamo psihički osakaćenog, ali prilično ispravnog građanina. Samo što daleko češće to vidanje rana zadobivenih od navale roditeljske ljubavi, djeca plaćaju na drugi način – zdravljem, životima, dušama.

Kult djeteta u našoj civilizaciji nastao je ne tako davno – prije pedesetak-šezdeset godina. To je jedna prilično umjetna pojava isto kao Djed Mraz koji iskače iz reklamne bočice Coca-Cole. Djeca su najjače oruđe za ubrzavanje potrošačke utrke. Ljubav prema djetetu stavlja se u pogon već u prvom krugu. Poslije samo treba uljučiti mjerač …

To naravno ne znači da djeca ranije nisu bila voljena. Jesu itekako. Samo što obitelj nije bila djetocentrična. Djeca su bila voljena, ali su od prvih bljesaka svijesti znala su da su jedan mali dio ogromnog svemira koji se zove “naša obitelj”. Da postoje stariji koje treba poštovati i da postoje mlađi o kojima treba brinuti, da postoji nešto “naše” u što se ulijevamo, naša vjera koju poštujemo.

Danas tržište servira model obitelji izgrađen oko djeteta.

To je očito gubitnička strategija, koja postoji samo da bi iznudila novac iz kućanstva. Tržište ne želi valjano uspostavljenu obitelj jer bi ona u tom slučaju večinu svojih potreba podmirivala sama, unutar sebe. Sa stanovišta tržišta idealan otac nije onaj koji provodi slobodno vrijeme s djetetom, vodi ga u park, vozi biciklu … Idealan je otac, sa stanovišta tržišta, onaj koji slobodnog vremena nema, jer sve vrijeme radi da bi zaradio za dvosatni posjet aquaparku.

Znate što? Možemo u ovom tekstu glagol “voljeti” zamijeniti i bilo kojim drugim: ignorirati, ne mariti, biti ravnodušan. Zato što je takva roditeljska ljubav zapravo samo jedan od oblika egoizma. Neobuzdana majka, otac radoholičar – sve to nije ništa drugo do igra nagona. Što god mi govorili o roditeljskoj dužnosti i požrtvovanosti, takvo očinstvo i majčinstvo – jesu grubo naslađivanje, nešto kao ljubavna razonoda, jedna puka biologija.

Lijepa indijska poslovica kaže: “dijete je gost u tvom domu: nahrani ga, odgoji i pusti”.

Da ga nahrani – može i budala; da ga odgoji – to je već malo teže… Ali umjeti dijete od prvih minuta njegovog života uvijek pomalo puštati od sebe – to je ljubav.

Dmitrij Sokolov-Mitrić, Izvor: 2MyFamily.ru, Prevela: Vesna Smiljanić Rangelov, http://www.ladylike.hr

Prijatelj vašeg uspjeha