Sitnice kao sadržaji bračnih svađa

Svakodnevni bračni život pun je sitnih, bezazlenih kriza i konflikata. To su na krivom mjestu ostavljene kućne papuče, prekipjelo mlijeko, zaboravljeno soljenje juhe, ostavljeno svjetlo u garaži, nezgodno ispričan vic, neka nespretna izjava pred susjedima, uvredljiva primjedba zbog izgleda bračnog partnera, čitanje novina za vrijeme ručka, odbijanje donošenja drva ili ugljena iz podruma, prepirka oko gledanja određenog kanala na televiziji, itd.

One mogu biti povod dubokim i dugim bračnim svađama, iza kojih mogu slijediti čitave drame s višednevnom šutnjom, verbalnim vrijeđanjem i fizičkim napadanjem, pa čak i prijetnja razvodom. One su povod, a ne uzrok razvoju i posljedicama bračne svađe. To nam postaje jasno ako ih promatramo unutar cjeline bračne dinamike, cjelovitoga bračnog sustava. Odvojeno i izolirano takve svađe gube svaki smisao i ustvari su neprotumačive.

Navedene sitnice samo su jedna karika unutar kružnog, cirkularnog procesa međusobnog ponašanja i doživljavanja između bračnih partnera. One su stvarno bezazlene i periferne ako ih se ne stavi u taj krug unutar kojeg tek dobivaju svoje puno značenje i ulogu.

Ti sitni povodi i sadržaji služe bračnim partnerima kao opravdanje i prilika za međusobno razračunavanje, poravnavanje računa na području međusobnih odnosa, o kojima je direktno teško razgovarati ili se zbog njih neposredno suočavati. Energiju, a često i neočekivani intenzitet i važnost takvim bračnim svađama daju upravo ti neraščišćeni konfliktni i nedovršeni, ali potisnuti i dobro u svakom pojedinom bračnom partneru sačuvani poremećeni odnosi među njima.

Ono što sve još više komplicira i čini zamršenim, a često vodi i do neželjenih posljedica za razvoj bračne situacije, jest loša tehnika međusobnog komuniciranja u toku takvih bračnih svađa. Tu treba spomenuti nespretno i neadekvatno izabran rječnik, negiranje i dezavuiranje izgovorenog poništavajućom i vrijeđajućom neverbalnom pratnjom, zloupotreba tih sitnih sadržaja prikrivenim i neizgovorenim odnosnim konfliktima. Sve to vodi u neiskrenu komunikaciju koja ne samo da ne pomaže rješavanju tih inače lako rješivih problema, nego ih još pojačava, širi i djeluje kao sipanje ulja na vatru.

Te sitnice treba promatrati u okviru poremećenosti međusobnog prilagođavanja bračnih partnera, s pozicija jednostrano ili obostrano nezadovoljavajućih ostvarivanja njihovih potreba. Upravo su te sitnice povod manifestiranju toga nezadovoljstva, frustriranosti i doživljaja zakinutosti.

Pavao Brajša

Prijatelj vašeg uspjeha