Škola samopoštovanja: 5 načina kako da spriječite ‘trčanje’ za nekim tko vas ne želi

Katkad vam se čini da vam nedostaje još samo malo da bi se osoba koja vam se sviđa zaljubila u vas. Koliko god vam to bilo teško priznati si, taj osjećaj samo je iluzija…

Koliko god to mrzili priznati, svi smo barem jednom odbacili svoje samopoštovanje i trčali za nekim tko ne osjeća isto kao mi. Ono što biste zapravo trebali jest usredotočiti se na širu sliku i, umjesto da spletkama i manipulacijama pokušate natjerati tu osobu da vas zavoli, fokusirati se na navike koje će dignuti vaše samopoštovanje umjesto da ga potkopaju, piše Elite Daily.

Ovo su neke od najvažnijih navika koje morate steći prije nego počnete tražiti ljubav.

  1. Budite samopouzdani i recite što želite

Samopouzdanost, iskrenost i otvorenost rijetko kada imaju negativne rezultate. Dugujete i sebi i svima koje upoznate da se unaprijed zna tko ste i što tražite.

Samopouzdanje se, kao i svaka druga vještina, treba vježbati. Dečki koji su uvijek ‘samo prijatelji’ završe na toj poziciji zato što se ne znaju nametnuti. Koliko god bilo zastrašujuće izravno iznijeti svoje namjere, toliko je jadno sprijateljiti se sa ženom iz lažnih razloga.

Možete izbjeći trčanje za nekim tko prema vama gaji tek mlake osjećaje ako ste otvoreni i pošteni od prvog dana.

  1. Promatrajte ljude onakvima kakvi jesu

Jeste li ikada uskočili u vezu, a nakon nekog vremena shvatili da ta osoba uopće nije onakva kakvom vam se činila na početku? To je zato što se, kada nam se netko svidi, u našem mozgu isključi detektor za mane pa počnemo idealizirati tu osobu. Ona je te mane imala otpočetka, samo što ih vi, zaluđeni njezinim vrlinama, niste željeli vidjeti.

Pokušajte ljude promatrati u cijelosti. Nitko nije savršen. Budite iskreni prema sebi i nemojte ‘zažmiriti’ na upozorenja koja primijetite. Previše je lako ući u odnos koji nije za vas samo zato što ste usamljeni.

  1. Nemojte pomiješati tjeskobu i privlačnost

Na psihološkoj razini, osjećaj tjeskobe da ćemo nekoga izgubiti vrlo je sličan osjećaju privlačnosti. Naučite razlikovati to dvoje.

Poznata studija iz socijalne psihologije u kojoj je atraktivna istraživačica komunicirala s muškarcima na dva različita mosta pokazala je kako je lako pomiješati tjeskobu i stvarnu privlačnost. Muškarci koji su razgovarali s istraživačicom na klimavu mostu smatrali su ju privlačnijom od onih koji su s njom komunicirali na stabilnom mostu. Pogrešno su shvatili svoje osjećaje tjeskobe i uzbuđenja što stoje na opasnom mostu i zamijenili ih s privlačnošću.

Ako počnete žuditi za nečijom pažnjom tek kada se on ili ona počne povlačiti, miješate tjeskobu i privlačnost. Nemojte ulaziti u nezadovoljavajuće odnose. Shvatite kako izgleda prava privlačnost i ne upuštajte se u vezu s nekim samo zato što vas brine da ćete ga izgubiti.

  1. Nemojte manipulirati ljudima

Kada čujemo riječ ‘manipulacija’, prva pomisao nam je laganje, varanje ili svjesno kontroliranje drugih, no u svakodnevnom životu to je mnogo suptilnije.

Ako pokušavate nekoga natjerati da mu se svidite, postoji velika mogućnost da pokušavate njime manipulirati. Kada se nekome ne sviđate, manipuliranjem možete postići samo blaže odbijanje, no nikada nećete uspjeti natjerati ga da se zaljubi u vas.

Koliko god boljelo i koliko god vam to bilo teško prestati raditi, trčanje za nekim i manipuliranje uvijek će vas na kraju povrijediti.

  1. Ako interes nije obostran, krenite dalje

Vrlo često razlog što netko nije za vas zainteresiran nema nikakve veze s vama. Nikad ne znate kakva su prijašnja iskustva te osobe, koje probleme ima i što želi.

Ne trošite vrijeme na nekoga tko vam ne uzvraća osjećaje. Emocionalno dostupne osobe pozitivno će reagirati na vaše udvaranje kada među vama postoji iskrena privlačnost.

Činjenica da ste dovoljno samopouzdani kako bi se povukli kada uvidite da na vaše udvaranje nema odgovora, osigurat će vam samopoštovanje, ali i poštovanje drugih. A kada je gotovo, uvjerite se da je stvarno gotovo. Patnja za nekim koga ste izgubili ili samo će potpokapti vaše samopoštovanje.

Život po ovim pravilima olakšat će vam traženje partnera. Tijekom vremena, samopoštovanje će vam porasti, a osoba s kojom ćete se skrasiti cijenit će vas zbog toga.

Izvor: Elite Daily/Magazin.hr

Prijatelj vašeg uspjeha