Stilovi slušanja

I za najjednostavniji razgovor koji započinjemo samo s izmjenom informacija, važno je pažljivo, aktivno slušanje. Važno je kako slušamo! Ako npr. gledaš TV ili čitaš novine ne poklanjaš mi aktivnu pažnju, zapravo me ne slušaš, ne čuješ osjećaj moje nutrine.
Često čujemo samo ono što želimo čuti. U lošem odnosu nitko nikoga ne čuje. A put do srca neke osobe vodi kroz uho.
Pažljivo slušanje je vještina nužna za svaku zdravu vezu (dobro slušanje smanjuje konflikte za 50%). Evo nekoliko “tipova” slušača ili stilova slušanja.

“Sveznalica”
Osoba koja misli da na sve ima odgovor. Takovi su prezauzeti slušanjem pitanja i spremanjem odgovora a da bi mogli još i stvarno slušati.

“Analizator”
Osoba koja želi znati kako sve funkcionira i što ljude motivira. Oni su toliko obuzeti analiziranjem tako da nemaju vremena stvarno poslušati vas i što je važnije, prihvatiti vas.

“Učitelj”
Osoba koja pokušava ispasti upućena pa sluša da bi otkrila što ti ne znaš a što bi trebao znati. Takvima je silno važno impresionirati vas a završe na tome da se postave iznad vas. Dok na vas gledaju s visoka ne mogu slušati srcem.

“Savjetnik”
Osoba koja želi biti viđena kao prijatelj i savjetnik. Takvima je lakše kad ste u nevolji, tako vam mogu dati savjet. Njima je teško slušati vas, jer su već prezaposleni svojim načinom brige o vama.

“Jadan ‘ja’”
Postoje i osobe koje imaju inferiornu sliku o sebi. Kad vi govorite duboko o sebi, oni se ne smatraju dostojnima slušati vas. Smatraju da vam nemaju ništa ponuditi osim ako se ograničite na govor o površnim stvarima.

“Mučenik”
Postoje osobe koje su u svojem životu doživjele odbacivanje. Oni su se nadali da će ih netko čuti, ali to se nije dogodilo. Dosljedno tome, oni ne mogu ili ne žele slušati druge. Oni su ranjeni i odlučuju ne dati ono što sami nisu primili.

“Pozitivac”
Ima osoba koje razveseljavaju ljude u njihovoj potrazi za životom. Oni redovito imaju poteškoća s vlastitim negativnim osjećajima; ne mogu izlaziti na kraj sa slušanjem tuđih osjećaja. Umjesto slušanja oni pokušavaju osjećaje određivati.

“Šaljivdžija”
Osoba koja vreba na prigodu da vam ispriča šalu ili tvojoj priči dodaje još bolju. Oni slušaju ono što ti govoriš da bi otkrili podlogu za još jednu svoju šalu; mogu biti potpuno neosjetljivi za ono što uistinu kažeš.

Koji je moj stil slušanja?

Izvor: www.nasa-obitelj.com/

Prijatelj vašeg uspjeha