Što gori u vašem srcu?

Svijet elitnog profesionalnog baleta je mali, surov i veoma zahtjevan. On se zasniva na dugoj povijesti i čvrstoj tradiciji da bi pokazao svoju izvrsnost. U tom svijetu, baletski igrači su visoki, vitki, veoma fleksibilni i svi su bijele puti.

I onda, tu je Misty Copeland, visine 157cm, mišićavog tijela, ne baš lijepih linija tijela i crne puti. Danas, ona mijenja svijet baleta i potiče snove mladih igrača. Ona je inspiracija svima koji pokušavaju da nadiđu prepreke ili da ostvare ono što se čini nemogućim. Ovo su lekcije iz njenog života.

  1. Nikada nije previše kasno da počnete

Odrasla je u siromašnoj obitelji, pored šestoro braće i sestara. Često su se selili, živeći po motelima. Krenula je na prve satove baleta sa 13 godina. Iako to izgleda kao da je bila mlada, oni koji imaju namjeru da se bave profesionalnim baletom počinju da treniraju sa 6 ili 7 godina.

Ako razmišljate da napravite veliki korak u životu, nemojte dopustiti da vaše godine budu opravdanje. Većina uspješnih ljudi je pronašla svoju svrhu kasnije u životu.
  1. Ne dopustite da novac bude prepreka

Profesionalni satovi baleta su skupi, a ona nije imala novac za to. Prvi sat baleta je imala na košarkaškom kampu i trenirala je u kratkim hlaćama, majici i čarapama. Videći njen talenat, nastavnik volonter je doveo u svoju baletku školu i dao joj stipendiju u slijedeće četiri godine.

Ne postoji cijena za vašu strast prema onome što volite. Slijedite svoje snove, okružite se kvalitetnim ljudima i tragajte mudrost svojih mentora.
  1. Ne dozvolite prethodnicima da određuju vašu sudbinu

Već sa 18 godina, došla je u New York, u grupu sa 80 igrača, među kojima je jedina bila crne puti. Odbijena je na samom početku karijere, kao netko tko nema odgovarajuće tijelo za balet. Imala je izbor da odustane ili da prihvati manju ulogu trenirajući sa igračima poput nje. U oba slučaja, za nju je to bilo totalno odustajanje od cilja koji je imala.

Bit će trenuci u vašem životu kada ćete se suočiti sa neuspjehom i odbijanjem. Učite iz tih trenutaka, ali nemojte odustajati.
  1. Usavršavajte sebe

Njena želja je da inspirira druge djevojke koje nisu građene poput tipičnih balerina. Napisala je svoju autobiografiju “Life in Motion”. Jako je bitno da vjerujete u sebe. Posebno, kada dođete na profesionalni nivo, morate stalno da se unaprjeđujete. Toliko igrača ima koji se natječu i vi morate da se istaknete. Ako ne vjerujete da ste vrijedni toga, nitko drugi neće sigurno.

Pronađite ono što vas čini posebnim i držite se toga. Vjerujte u sebe i drugi će to primjetiti.
  1. Iskoristite trenutak

Prije tri godine ponuđena joj je glavna uloga u jednoj predstavi. Imala je šest prijeloma na nozi u tom trenutku, ali i pored toga odigrala je ulogu ne rekavši nikome za to.
“Bilo kada u tim trenucima je mogao da bude moj posljednji put da igram. Imala sam 29 godina i to je bila moja najveća uloga u karijeri, jer više nikada ne bi dobila tu priliku.” – rekla je Misty.

Nećete stići do najvišeg uspjeha igrajući sigurnim kartama. Preuzmite rizik, ali budite mudri.

Branko Hinić, Izvor; http://www.forensicsoul.com, entrepreneur.com

Prijatelj vašeg uspjeha