Što hrani strahove?

Postanite aktivni promatrač svojih misli i svjesno otklonite one koje hrane strahove

Koliko se često uhvatite da se bojite ući u vezu, prihvatiti posao koji dugo priželjkujete, strahujete od autoriteta, javnog nastupa, uspjeha, neuspjeha… Bojite se javno iznijeti stav da vas ne bi ismijali, stvarati obitelj jer nećete biti dobri roditelji, pokazati emocije iz straha da ćete biti odbijeni i ostavljeni? Postoji li jača emocija u vašem životu, koja vas često paralizira da krenete unaprijed, da učinite nešto što odavno želite, da se usudite zakoračiti u život punim plućima, bez knedle u grlu, bez ubrzanog lupanja srca, bez znojenja dlanova?

Kroz stoljeća se promiču riječi grčkog filozofa Aristotela da će ‘onaj koji je prevladao svoje strahove zaista biti oslobođen’! Na koje se sve načine može prevladati ova emocija, kako izaći iz rešetki straha koje kreiraju iluzorne kaveze u kojima živimo?

Pitanja koja daju prave odgovore

Zamislite na trenutak koliko bi vam život bio drugačiji da ste apsolutno neustrašivi. Koji su to snovi, žudnje, želje koje ste se usudili ispuniti?

Uzmite papir i olovku i zapitajte se:

  1. Kako ovaj strah utječe na moje svakodnevno funkcioniranje i kako se zbog njega osjećam?
  2. Kako i je li mi ikad pomogao ili bio od koristi?
  3. Što ću dobiti ako ga odlučim potpuno eliminirati?

Kada iskreno odgovorite na ova pitanja, imat ćete malo bolji uvid što ste sve propustili zbog straha. Koga ste mogli voljeti, kakvu karijeru ste mogli izgraditi, kakva životna iskustva imati.

Strah nije ništa drugo nego lažni događaj koji se čini realnim, a podsvijest ne može razlikovati realno od nerealnog. Stoga, pažljivo birajte čime hranite podsvijest!

Vježba koja pobjeđuje strah

Nađite trenutak slobodnog vremena i tišine, osamite se, zatvorite oči i počnite polako zamišljati sebe kao da ste potpuno oslobođeni straha. Dok ovo radite koristite sva osjetila, osjetite da ste neustrašivi, da ste voljeni, prihvaćeni, kreirajte sto jasniju sliku s vama u glavnoj ulozi, ulozi heroja, za koje znamo da su neustrašivi. U osnaživanju svog bića svakog dana učinite bar jedan mali korak koji će vas približiti ljubavi i udaljiti od straha.

Gradite samopouzdanje, vjeru u sebe i u svoje mogućnosti. Ne zaboravite da je vaš um, emotivna mreža misli koje mogu postati iracionalne kada se susretnu s nečim što ne razumiju. Nastojte ‘isključiti’ um i usmjeriti se na sebe, unutar svog bića, i sagledajte što se događa u vama kada krene emocija straha. Kako dišete, kao vaše tijelo reagira? Počnite svjesno disati sporije, izdahnite emociju straha i udahnite emociju hrabrosti, učinite tako nekoliko puta i vidjet ćete da će strah oslabjeti, a na kraju i nestati.

Često kad se javi strah, počinjemo nesvjesno i po navici sagledavati njegove moguće ishode i tako ga činimo većim, s mogućim katastrofalnim posljedicama. Stoga je važno da se stvari ponekad racionaliziraju, da se stave na papir i jasno sagledaju. Zapitajte se: ‘Je li ovaj strah opravdan i ima li uopće smisla?’ Primijetit ćete da kada na papiru ugledate jasnu sliku onoga sto je vaš um proizveo, počet ćete se osjećati bolje, snažnije, lakše ćete disati. Shvatit ćete da je strah iracionalna projekcija vašeg uma.

Važnost svjesnosti

Kada vas strah paralizira, toliko da se na samom startu već osjećate kao gubitnik, vježbajte svjesnost: Budite svjesni svojih misli, isključite izgovore i misli samosabotaže. Nemoguće je osjetiti strah, a da prethodno ne mislimo na njega. Postanite aktivni promatrač svojih misli, i svjesno otklonite one koje hrane strahove. Kako?

Svaki put kad vam se ušulja bilo koja misao koja kreira strah, samo joj dozvolite da ode, u oku svoga uma otvorite joj vrata i dozvolite joj da zauvijek napusti vaše biće. Svjesno usmjeravajte misli na lijepa iskustva i događaje. Svakoga dana prisjetite se bar pet događaja kad ste se osjećali snažno, hrabro, voljeno, sigurno, s mnogo vjere u sebe. Unesite dozu humora i nasmijte se iracionalnim strahovima.

Počnite živjeti slobodno, oslobođeni iluzije straha! Želimo vam neustrašiv život i šaljemo oceane ljubavi!

Lidija Marković Rosati,  www.sensaklub.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha