Što je djeci zaista potrebno?

Mnogi roditelji nisu u mogućnosti da djeci priušte sve ono što bi željela da imaju ili makar onoliko koliko imaju njihovi prijatelji.

Svaki put kad se osjetite loše zato što ne možete svom djetetu da kupite skup uređaj ili najnoviji model patika, pročitajte sljedeći spisak – onih stvari koje djeci definitivno nisu potrebne:

  1. Apsolutno im nije potrebno dvjesta igračaka koje svjetle, sviraju i troše baterije.
  2. Nisu im potrebni ni najnoviji mobilni telefoni samo zato što ih ima neko drugi.
  3. Definitivno im nisu potrebne brendirane krpice u svim mogućim bojama iz butika u kojima “Dobar dan” košta sto eura.
  4. Nisu im potrebne skupe “dodatne aktivnosti” (jahanje, skijanje, tenis…) svakog dana poslije škole.

Pa, šta im je onda potrebno?

– Potrebna im je podrška i ljubav. Svima je jasno što ovo znači – razumijevanje zbog prosute čašu soka umjesto grdnje, razgovori o malim i običnim stvarima svakog dana, a ne samo priča o tome što se od djeteta očekuje. Zajednički obroci, što češće. Riječi “Volim te” su ljekovite, ne štedite ih!

– Potrebne su im obične, jednostavne igračke: kocke, papir i bojice, kao i poticaj da koriste maštu i igraju se sa svime što im je na dohvat ruke. Kartonsko posuđe za kolače ili kutije za jaja bit će im posebno zanimljivi. Kada sakupe svoju kolekciju jednostavnih stvari, osigurajte im neko sigurno mjesto gdje će ih čuvati. Kartonska kutija zavučena ispod kreveta će biti idealno mjesto za čuvanje dugmića, kamenčića, sitnog novca, školjki…

– Djeci je potrebna odjeća koju mogu isprljati, isto kao i stvari koje mogu da obuku u specijalnim prilikama.

– Potrebno im je vrijeme provedeno s roditeljima i rođacima. Potrebna im je igra vani, odlazak u zoološki vrt. Potreban im je odlazak na selo, ili u grad (ako žive na selu). Djeca treba da posjete muzej, da vide fontane i odu na plivanje. Potreban im je susret s prirodom. Djeci je potrebno maženje, golicanje, šala i potrebno je da budu okruženi različitim ljudima svih starosnih dobi.

– Djeci treba omogućiti da postavljaju pitanja, ali im je potrebno i pokazati kako da sami nađu odgovor u knjigama ili promatranjem. Potrebno je da od vas čuju “Ne znam, hajde da pronađemo odgovor zajedno”, ili “To je odlično pitanje, drago mi je što si me to pitao”. Postavite im i pitanja u stilu “Da si životinja, šta bi bio?”, ili “Da si boja, koja bi bio?”.

– Djeci treba omogućiti da istražuju. Treba ih pustiti da se penju visoko, da plivaju, da buše stvari drvenim štapom i podižu kamenje. Pustite djecu da jašu konja ili voze bicikl, iako će ih to možda uplašiti na početku. Neka budu izvan vašeg vidokruga dio dana i neka sami rješavaju svoje male konflikte. Neka trče dok se potpuno ne umore. Djeci je potrebno i da se oprobaju u prvim poslovnim poduhvatima, kao što je pravljenje i prodavanje limunade ili nekog voća. Neka zarađeni novac potroše na ono što sami žele ili neka ga podijele sa nekim kome posao nije uspjelo.

– Djeci je potreban san. Potrebno je da idu na spavanje na vrijeme, da bi bili odmorni za sutrašnji dan. Potrebno je da provedu vrijeme ne gledajući u ekran televizora, računala ili telefona. Možda će poželjeti da razapnu šator i spavaju pod zvijezdama. Potrebni su im i trenuci tišine kako bi čuli vlastite misli, ali i buka, uz bubnjeve, marširanje i pjesmu.

– Djeci su potrebne knjige i roditelji koji će im čitati. Potrebna su im i druga djeca kojima će oni čitati. Potrebne su im knjige kojima će se diviti, kao i one zabavne, koje će ih nasmijati. Potrebni su im stihovi, koje će ponavljati u sebi. Djeci su potrebni primjeri ljudi koji žive u nekim drugim zajednicama, povijesne ličnosti koje inspiriraju. Djeci su potrebni heroji kojima će se diviti i gubitnici koje će žaliti.

Dakle, ako razmišljate o preskupim igračkama za koje mislite da bi vaše dijete obradovalo za Novu godinu, ili promatrate susjeda koji je svom klincu kupio skupi gedžet, a vaš budžet to ne dozvoljava, ili pak osjećate krivicu što vaše dijete niste mogli upisati na balet ili gimnastiku, što se nas tiče ne morate se osjećati krivim. Postoji samo nekoliko stvari koje su djeci zaista neophodne i one uglavnom nisu skupe. Za njih je potrebno samo naše vrijeme, dobra volja i naša podrška da se dijete osjeća voljeno i sigurno.

Izvor: zelenaucionica.com

Prijatelj vašeg uspjeha