Što je „kemija“ – X faktor privlačnosti?

„Kemija“ je tajna privlačnosti. Kemija je skriveni, nevidljivi element koji čini drugu osobu privlačnom meni kao osobi, kako u ljubavnom (partnerskom) tako i u prijateljskom odnosu.

Ljudi se mogu sresti slučajno, ali odabir partnera ili prijatelja nikada nije slučajan. Iako taj proces može biti nesvjestan on nije slučajan i neobjašnjiv. Uvijek izabiramo nekog tko nas privlači. Kada je u pitanju odabir partnera, na površnom nivou privlači nas fizički izgled. Iako je fizički izgled bitna komponenta privlačnosti ipak nije suštinska, niti ona najvažnija. Često ćete sresti partnere gdje je jedna osoba fizički atraktivna a ona druga nije baš, ali ljubav cvjeta. Kako je to moguće? Zato što je najvažnija komponenta privlačnosti “kemija“. Šta je to „kemija“?

Postoje dva elementa koji čine tu nevidljivu ali moćnu privlačnu silu koju nazivamo kemijom. Prvi element je sličnost. Čuli ste za onu narodnu izreku sličan se sličnom raduje. To je istina. Privlače nas osobe koje su nam po nečemu slične. Slične po interesima, stavovima, sustavu vrijednosti, inteligenciji, ali i obiteljskoj povijesti, stavu koji imamo prema sebi (koliko volimo sebe, koliko sebe poštujemo i vrednujemo), da li smo pasivni ili aktivni, liberalni ili konzervativni itd. Sličnost naravno nikada nije potpuna jer ne postoji osoba koja je identična vama, vi ste unikat. Ali postoje osobe koje su vam po nečemu slične. Slične po inteligenciji, obiteljskom odgoju, shvaćanju sebe, sustavu vrijednosti i nekim interesima. Takve osobe nam se čine simpatičnim, sa takvim osobama se lako razumijemo, sa njima osjećamo povezanost i lako uspostavljamo bliskost. Sličnost je dopadljiva ne samo zbog bliskosti već i zbog osjećaja da nam je nešto poznato, razumljivo, prihvatljivo. Sličnost sa drugima je potvrda vlastite ličnosti.

Ne privlače nas samo sličnosti u pozitivnim osobinama nego i u negativnim, često i u onima koje krijemo od sebe i drugih. Može se desiti da me privuče osoba koja izvana gledano nema sa mnom ništa zajedničko, čak mi se i fizički ne dopada previše ali nešto tu ima. Čega ima? Sličnosti. Može da se desi da nas privuče osoba sa kojom smo slični u psihopatološkom smislu. Svako od nas u sebi gaji neku dozu i vrstu patologije koju možemo prepoznati i kod drugih ljudi. Na primjer, plašljiva žena nalazi neurotičnog muškarca. Dakle, sličnost je pola kemije. To je suprotno onoj narodnoj suprotnosti se privlače. Ali ima i tu nečega istinitog. Odgovor slijedi.

Drugi aspekt koji čini kemiju je kompatibilnost. Psihološka kompatibilnost. Dvije osobe se međusobno psihološki nadopunjuju. Zadovoljavaju jedna drugoj psihološke potrebe. Ono što jedna ima, druga nema i baš to želi da ima, pa to pronalazi kod svog partnera. Na primjer, pasivno-ovisna osoba koja je nesigurna u sebe pronalazi uspješnog, narcisoidnog partnera koji je ambiciozan, poduzetan i sklon samodokazivanju, dok je on ili ona sklon neisticanju i oslanjanju na druge. S druge strane ta narcisodina osoba takođe ima dobit od pasivno-ovisne osobe, dobijajući od nje lojalnog partnera koji mu/joj se divi i tako podržava njegov/njen osjećaj „samopouzdanja“. Pretpostavljam da ste vidjeli par u kojem muškarac sve vrijeme priča a žena šuti i sluša (ili obrnuto). Oni su kompatibilni. Jedan vodi drugi prati, jedan fascinira drugi je fasciniran. Zajedno grade jednu psihološku simbiozu.

U realnosti uvijek nas privlače osobe po sva tri faktora: fizička privlačnost, sličnost u pozitivnom i negativnom i kompatibilnost. To je jednačina privlačnosti u kojoj neki od faktora imaju jači udio a neki slabiji, ali svi postoje simultano. „Kemija“ je uvijek jača od fizičke privlačnosti, naročito kod odraslih osoba.

Ljepota nije isto što i fizička privlačnost. Ljepota je zbir fizičke privlačnosti i „ljepote duše“ koja nije ništa drugo nego „kemija“.

Ako bismo mogli analizirati ove faktore izolirane, mogli bismo kazati da je sličnost važniji faktor za stabilne, dugoročne veze, naročito za brak. Lakše je biti blizak sa nekim tko nam je sličan, tko nas razumije i koga mi razumijemo. Kompatibilnost je također privlačna ali može biti kraćeg vijeka od sličnosti, tako da se ne preporučuje kao jedini i glavni faktor za odabir životnog partnera. Osoba može sama zadovoljiti svoje psihološke potrebe i na taj način privlačnost bazirana na međusobnom zadovoljvanju psiholoških potrebe može izbljedjeti isto kao i privlačnost na osnovu fizičkog izgleda. Osoba može radom na sebi promijeniti neke aspekte svoje ličnosti što također može dovesti do slabljenja kompatibilnosti. Ali to ne znači da ne treba da postoji kompatibilnost uopće. Prava doza sličnosti u pozitivnim osobinama i kompatibilnosti daje trajnu i stabilnu vezu. Malo više sličnosti i nešto kompatibilnosti učinit će „kemiju“ trajnom. Upitajte sebe, po čemu ste slični, a po čemu kompatibilni sa svojim partnerom?

Dr. Vladimir Mišić, psiholog Izvor: www.vaspsiholog.com/

Prijatelj vašeg uspjeha