Što je to u nama da nas privlače stalno isti partneri?

Često se dogodi da idemo iz veze u vezu i ponavlja nam se isti obrazac nezadovoljstva, frustracija i ostalih problema koje imamo s partnerom. Umjesto da probamo naći sretniji život s novim partnerom, rješenje leži u otkrivanju našeg imaga, nesvjesne slike osobe za koju smo još u djetinjstvu programirani da postanemo.

Imago dolazi od latinske riječi za sliku. Predočava našu nesvjesnu sliku potreba i odgovora na te potrebe koje smo naučili u djetinjstvu što iz vlastitog iskustva s roditeljima i odgajateljima, što iz promatranja odnosa među našim roditeljima i odgajateljima. Događa se da sve potrebe koje nam nisu zadovoljene ili nisu zadovoljene na adekvatan način spremamo u naše nesvjesno u vidu rana iz prošlosti koje imamo potrebu zacijeliti u sadašnjosti. Budući da nismo svjesni tih rana i potreba koje imamo, teško je zacijeliti se emocionalno.

Biranje partnera prema imagu

Ne znajući za naše nesvjesne potrebe, idemo kroz život, upoznajemo ljude i biramo partnere. Partneri koji će nam se svidjeti bit će oni koji imaju iste negativne i pozitivne osobine naših roditelja ili skrbnika. Nesvjesno tražimo način da zaliječimo postojeće rane. A s kime bismo to najbolje mogli nego s partnerima koji su najsličniji osobama s kojima smo i doživjeli ranjavanje. No, ne znajući što se i zašto događa, vjerojatnost da ćemo uspjeti u iscjeljivanju svedena je na minimum. I tako ulazimo u iste, a nove povrede naših potreba. Kad se malo zamislite na tu temu, moguće je da otkrijete poantu cijele priče. To je da vaš partner traži od vas i najviše mu je potrebno ono što je vama najteže dati. I obrnuto. Razlog tome je što ste i vi slični, odnosno imate pozitivne i negativne osobine roditelja ili skrbnika partnera. Dakle, jedno drugome ste nesvjesno kompatibilni po pitanju uzroka i mogućnosti zacjeljivanja rana iz prošlosti.

Svjestan život u dvoje

Iz prethodno navedenih razloga, mnogo veza je osuđeno na propast, a rijetke su one zaista sretne i skladne. No, otkriće vlastitog i partnerovog imaga pruža priliku za međusobno iscjeljenje i još veću povezanost i bliskost. Potrebno je otkriti, sami ili uz pomoć partnera, svoje emocionalne povrede. Što je to što vam najviše treba od one druge strane i što vam je najteže pružiti? Koje vam stvari i događaji najviše smetaju i najviše vas bole? Što vam je najveća radost i najviše vas veseli dobiti od partnera? Zamislite se malo na tu temu. Razgovarajte s partnerom, s prijateljima koji vas dugo znaju i znaju vašu ljubavnu povijest ili s roditeljima ako ste u mogućnosti. Probajte otkriti koji su to uzorci ponašanja i događaja koji su vam se ponavljali u odnosima ili u sadašnjem odnosu? Kad otkrijete svoje skrivene rane i osvijestite svoje potrebe, imat ćete u rukama alat pomoću kojega možete brusiti sebe i pomoći partneru kako biste se zajedno zacijelili, razvijali i rasli.

Harville Hendrix, “Kako naći i zadržati ljubav” Izvor: http://alternativainformacije.com/

Prijatelj vašeg uspjeha