Što možemo naučiti iz vlastitih pogrešaka?

Svi svakodnevno griješimo. Živimo i djelujemo kako bi spriječili pogreške, ali svejedno uspijemo pogriješiti. Pogreške trebate slaviti jer vas one čine posebnima i omogućavaju da naučite važne životne lekcije.

Naučit ćete što točno želite i kako želite živjeti

Greške nas bude iz rutine i našu pažnju preusmjeravaju na problem. Rješavanje tih problema nam omogućava shvatiti koliko ste zapravo jaki. Ako ste dovoljno mudri, iz svake greške ćete dovoljno naučiti. Iznova ćete preispitati svoje ciljeve i vrijednosti koje će vam omogućiti da jasnije odredite svoj put prema cilju.

Prihvatit ćete sami sebe

Potpuno ćete prihvatiti samoga sebe tek kada prihvatite da ste pogriješili. Moguće je smijati se vlastitim pogreškama i potom se truditi ispraviti ih. Većina nas se osjeća loše nakon što pogriješimo. To je navika s kojom moramo prestati ako želimo cijeniti sami sebe. Osobe koje nas vole i cijene će ostati uz nas bez obzira na naše mane i pogreške. Nesavršenosti su ono što vas zapravo čini savršenima.

Suočit ćete se sa svojim strahovima

Ponekad, čak i uz najveći trud, ne uspijevamo. Možda ćete napraviti sve što je u vašoj moći kako biste postigli željeni rezultat, a svejedno nećete uspjeti. U tome ćete pokušavati nekoliko puta. Suočavanje s pogreškama nas često vodi suočavanju s vlastitim strahovima. Kada se s tim strahovima suočimo, oni polako počinu nestajati.

Naučit ćete što smijete, a što ne smijete

Kada doživite posljedicu jedne pogreške, tek tada ćete zapravo shvatiti hoćete li ju ikada više ponoviti. Posljedica pogreške je nešto najmoćnije što ćete ikada osjetiti. Sve što kažemo ili napravimo, ostavlja za sobom neke posljedice. Nakon svake neugodne posljedice ćete si postaviti nekoliko pitanja. Kako možete iskoristiti ovo iskustvo? Što možete drugi put napraviti drugačije? Kako ću se ponašati u budućnosti?

Greške vas uče odgovornosti

Preuzeti odgovornost nad neuspjehom neće biti lako niti zabavno. No, preuzimanje odgovornosti je ono što vam preostaje nakon što pogriješite. Tek tako ćete naučiti što možete idući put napraviti drugačije. Shvatit ćete da vaše odluke i radnje imaju veliki utjecaj na određivanje kvalitete vašeg života.

Naučit ćete kontrolirati vlastiti život

Svoje greške ćete zapamtiti i dobro ćete ih se prisjetiti svaki put kada ćete poduzimati određene korake u budućnosti. Tada se prisjetite da ste osoba koja im kontrolu nad svojim životom. Vi ste osoba koja donosi odluke i snosi odgovornost za njih. Greške će vas naučiti da ste jedina osoba koja upravlja samim sobom i konačno ćete preuzeti kontrolu nad vlastitim životom.

Inspirirat ćete druge oko sebe

Osobe iz vašeg okruženja će, ako su dovoljno mudre, naučiti iz vaših pogrešaka. Doprinijet ćete kvaliteti života ljudi oko sebe. Potrudite se da iz vaših pogrešaka najviše nauče vama bliski i dragi ljudi. Nemojte skrivati svoje greške, podijelite ih s dragim osobama. Također, potrudite se da i vi sami nešto naučite iz tuđih grešaka.

Izvor: www.centar-zdravlja.net

Prijatelj vašeg uspjeha