Što možemo naučiti od gusaka?

Jato divljih gusaka leti u obliku slova “v”. Mašući krilima svaka ptica stvara uzgon i tako pomaže ptici koja leti iza nje. Dok guske lete zajedno, domet letenja je 71 % veći nego kada jedna ptica leti sama.

Ljudi koji imaju isti cilj i smisao za zajednicu mogu mnogo lakše i brže dospjeti tamo kamo su se uputili upravo zato što jedni drugima pružaju podršku i povjerenje.

Kada divlja guska napusti formaciju, odmah osjeti težinu i otpor, pa se brzo vraća natrag kako bi se koristila prednostima uzgona ptice ispred sebe. Imamo li barem toliko razbora koliko ga imaju guske, ostat ćemo u formaciji s onima koji idu u onom smjeru u kojem i mi želimo ići i prihvatit ćemo njihovu pomoć kao što ćemo je i sami pružiti.

Kad se guska na čelu jata umori, vraća se na bilo koje mjesto u formaciji, a druga guska preuzima čelno mjesto.
Prihvatimo činjenicu prema kojoj će svatko doći na red da radi težak posao i da vođenje moramo dijeliti međusobno – jer kod ljudi, kao i kod gusaka, postoji međuovisnost.

Guska koja leti u začelju povremeno se glasa kako bi ohrabrila one sprijeda da održe konstantnu brzinu.
Budimo sigurni da je naše glasanje iz posljednjih redova ohrabrujuće, a ne nekakvo drukčije.

Ako se neka guska iz formacije razboli, ozlijedi ili bude pogođena, druge dvije guske će izići iz te formacije i slijediti je kako bi joj pomogle i zaštitile je. One ostaju s njom sve dok ona nije sposobna ponovno poletjeti ili dok ne ugine. Tek se tada daju na put, lete same ili se priključuju drugoj formaciji.
Imamo li barem toliko razbora koliko ga imaju i guske, i mi ćemo – kad smo u nevolji – ostati jedni uz druge, kao što uvijek ostajemo kad nam je lako i lijepo.

Prijatelj vašeg uspjeha