Misli Nikole Tesle: Instinkt je nešto što nadmašuje znanje!

Nikola Tesla, jedan je od najvećih svjetskih izumitelja i znanstvenika rođen u Smiljanu 10. srpnja 1856. a umro u New Yorku, 7. siječnja 1943. Iako je rođen u Lici, gotovo cijeli svoj život radio je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je i ostvario svoje izume.

Čovjek je koji je zaslužan za svijet kakvoga ga danas imamo i u kojem danas živimo i koji je tom svijetu ostavio više od 700 izuma i patentirao 278 patenata. Nikola Tesla dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta i govorio osam jezika. Ovo su neke od njegovih misli.

Mir u svijetu može doći samo kao prirodna posljedica univerzalnog prosvijetljenja.

Napredak i razvitak čovjeka od neizmjerne su važnosti za čovječanstvo i bitno ovise o invenciji.

Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svijetu”.

Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čovjeka.

Onoga dana kada nauka počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.

1000 tajni prirode na koje sam se slučajno spoticao,dao bih za ovu jednu koju sam iščupao iz prirode,unatoč svim čudima i opasnostima s kojima sam se suočavao.

Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

Svi mi moramo imati neki ideal koji će upravljati našim ponašanjem i zadovoljiti nas, ali on nije materijalan, bez obzira da li je vjera, umjetnost, znanost ili bilo što drugo,samo je važno da djeluje kao nematerijalna sila.

Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline.

Kako odrastamo razum se ojačava i postajemo još više i više sistematičniji i kreativniji. Ali ti prvi impulsi, na prvi pogled neproduktivni, oni su najveći trenutak i mogu snažno oblikovati naše sudbine.

Jedna zraka svjetlosti iz daleke zvijezde pada na oko tiranina, kroz prohujalo vrijeme može promijeniti tijek njegova života, može promijeniti sudbinu naroda, može promijeniti površinu kugle – tako zamršeni, tako nezamislivo složeni su procesi u prirodi.

Instinkt je nešto što nadmašuje znanje.

Ljudska je zadaća odreći se nasilja.

Prijatelj vašeg uspjeha