Što učiniti da vaš život ne plaća cijenu vašeg posla?

Volite li ono što radite? Da li svakog jutra odlazite nasmijani na posao? Da li sa prijateljima djelite svoje poslovne uspjehe, ali i probleme? Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, vaš posao je zaista vaša strast. I u tome zaista nema ničeg lošeg.

Dobar dio svog života provodimo radeći, napredujući i učeći i kroz taj proces sazrijevamo, kako u privatnom, tako i u poslovnom smislu. Međutim, kada smo maštali o svom idealnom radnom mjestu, možda i nismo slutili koliko zapravo vremena treba posvetiti tome.

Nije nimalo lako nizati poslovne uspjehe, a u isto vrijeme imati bogat društveni život, obitelj na okupu, nahraniti ljubimce i organizirati super rođendansku zabavu za kćerkin 7. rođendan. Nije lako, ali nije nemoguće. Na koji način možete postići sve što ste naumili? Kako da budete ispunjeni na poslovnom planu, a da tu cijenu ne platite dobrim odnosima sa obitelji i stabilnim društvenim životom?

Savršenstvo ne postoji

Kada završavate neki posao i obaveze, često se trudite da to bude besprijekorno i „pod konac”. Svaka čast na tome, ali i sami znate kakvo je opterećenje tada na vama i kakav teret nosite na leđima. Teško je čak i ostati pri sebi u takvim situacijama. Okanite se perfekcionizma, jer nikada neće biti sve savršeno. Nastavite težiti kvaliteti, ali se ne opterećujte sitnicama, bez kojih ionako sve može biti u najboljem redu.

Jedno po jedno

Trudite se da uvijek budete  fokusirani na ono što radite i nemojte rasipati pažnju na više stvari istovremeno. Tako ništo nećete raditi polovično i zagarantirano ćete postići bolje rezultate, a samim tim se i osjećati neusporedivo bolje ako je sve „spakirano” i na svom mjestu. Uostalom, naporno je imati mnogo stvari na pameti. Ipak smo ljudi, a ne roboti.

(Ne)dostupnost

U ovo vrijeme tehnološkog napretka, teško je biti izvan dometa, pogotovo kad vam je to najviše potrebno. Ako se sa djecom šetate po parku u kraju, nema potrebe da na svakih 5 minuta provjeravate poslovni mail. Zašto bi poslovni mobilni uopće bio uključen dok igrate basket? Jedino u slučaju da vi tako želite ili mislite da tako treba postupiti u tom trenutku. Posao je dio vas, koji ne možete isključiti kada vam je zgodno. Ne treba ni da se pretvarate da vaš posao ne postoji, zato što pijete koktel u kafiću. To je stvar vašeg izbora, ali u svakom slučaju svakog dana treba odvojiti makar djelić vremena za relaksaciju, da napunite baterije i sredite misli.

Organizirajte svoje vrijeme

Vrijeme je neobnovljiv resurs i nema razloga da ga trošite na nevažne stvari. Ako niste mnogo upućeni u automoblisku industriju, zašto biste slušali raspravu svojih kolega o perfomansima nekog najnovijeg modela? Možda ste ljubitelj životinja, ali slatki video sa životinjama ostavite za uživanje u kućnoj atmosferi. Na poslu završite sve što možete, tako da se kasnije možete posvetiti sređivanju vrta, vožnji bicikla, gledanju filma i svemu onom što vas čini radosnim. Posao će biti obavljen, učinit ćete nešto lijepo za sebe i savjest će vam biti mirna.

Najvažnija stvar koju možete uraditi za sebe je da budete svoji

Ne stidite se priznati što volite i što vam je bitno u životu. Ako imate prave ljude oko sebe, koji to razumiju i podržavaju, ispunjavanje svih obaveza djeluje mnogo lakše i manje stresno. Nemojte nužno prekidati svaku priču o poslu na obiteljskim okupljanjima i ne ustručavajte se, da puni entuzijazma, opisujete svoj najuspješniji poslovni projekat. Ne postoje situacije u kojima nije prigodno govoriti o nečemu što volite i podržavate. Treba samo da pronađete pravi razmjer i uspostavite onu ravnotežu koja zadovoljava sve vaše potrebe.

Hans Buster, osnivač Synergy Talents, Izvor: Bizlife

Prijatelj vašeg uspjeha