Što znači oprostiti i kako praštati?

Praštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili?! Kako oprostiti?! Šta praštanje znači za naš odnos?!

Praštanje vas oslobađa

Sve dok nekome ne oprostite vi ste povezani s tom osobom. Vaše misli će se stalno vraćati na osobu koja je pogriješila i stalno ćete iznova proživljavati tu situaciju. Emotivni link među vama ostaće toliko jak da će u vama izazivati mnogo patnje, koja će se reflektovati u vama, a u krajnjoj liniji i vi ćete biti negativni i izazivati bol ljudima s kojima ste okruženi i koji su vam dragi.
Kada oprostite oslobađate se te osobe. Kada oprostite oslobađate se agonije.

Oprostite sebi

Ono što mislite o drugim ljudima, često je refleksija onoga što mislite o sebi, iako to nije uvijek očito. Druge ljude osuđujemo onoliko strogo koliko osuđujemo sebe. Osoba koja je, na primjer, vrlo kritična prema drugima vjerojatno je vrlo kritična i prema sebi.
Ako oprostite sebi na nečemu što ste nepromišljeno napravili prije 10 godina, pa zatim i bliže stvari, navika praštanja će se ukorijeniti u vama, te ćete lakše praštati drugima.

Oprostite svima

Ponekad lakše opraštamo velike i krupne greške, a zbog sitnica znamo da se durimo godinama.

Kada oprostite, stvarno oprostite

Kada oprostite nemojte se više vraćati na to ili ćete nastaviti omotavati se lošom vezom s tom osobom. Možete na praštanje gledati kao takmičenje između dvije osobe i misliti kako praštanjem pokazujete da ste bolja osoba od druge strane, što pokazuje vašu superiornost.
Ali od veće je koristi da na praštanje gledate kao na oslobađanje od druge osobe i zatočenosti u prošlosti.

Praštanje nije za slabiće

Može vam se učiniti kao da je praštanje jedna verzija odustajanja, da praštaju slabi, a da se oni snažni ljute i osvećuju.
Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite to će vas izgrizati iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sjećanja, i kreirati još više patnje za sebe.
Praštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.

Uz praštanje vam je budućnost bolja

Ako praštanje gledate iz praktične perspektive, tada je ono vrlo pametno. Praštanje vas štiti od bolnih iskustava.
Praštanje vraća vas u centar, a ne drugu osobu. Vi ćete prestati žaliti za onim što je već u prošlosti i poštedjeti nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.

U praštanje ne trebate uključiti drugu stranu

Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće nije i nije ni potrebno. Praštanjem treba da se oslobodite negativnih veza s tom osobom, a ne da uspostavljate nove izjavama o praštanju. Praštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi kako više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti, i jednostavno ćete nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.

Oprostiti ne znači nastaviti tamo gdje ste stali

To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povrijedila da to napravi još jednom, nego praštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu.
Ponekad je moguće, ako obe strane žele, da nastavite tamo gdje ste stali, ali praštanje izvorno ne znači to. Oprostiti znači da ste sposobni izdići se iznad nečije greške, priznavši da svi grešimo, te krenuti svojim putem. Taj put može uključivati osobu kojoj ste oprostili, ali put se nastavlja od greške, a ne od tamo gdje je bio prije nje.

Izvor: www.prva.rs

Prijatelj vašeg uspjeha