Strah od bliskosti

Doživljaj potpune emocionalne intimnosti ukida onaj osjećaj samoće koji prati svakog čovjeka. Što kad netko osjeća strah od zbližavanja?

Cilj veze je postići emocionalnu sigurnost i intimnost. Najviše iskustvo koje partneri mogu doživjeti jest potpuno se spojiti jedno s drugim, te uspjeti dijeliti svoje najdublje misli i osjećaje.

Prekrasan je osjećaj kad nas netko potpuno poznaje i takvoga nas voli, kad s njim možemo dijeliti svoju radost, tugu, strasti i kreativnost. Doživljaj potpune emocionalne intimnosti ukida onaj osjećaj samoće koji prati svakog čovjeka.

Strah od intimnosti

Čovjek koji se boji zbližavanja, ne boji se zapravo postizanja intimnosti, već se boji njenog odsustva nakon što drugoj osobi pokaže cijelog sebe bez ograničenja. To je zapravo strah od neprihvaćanja. Do njega dolazi zbog problema koje osoba ima sa samopouzdanjem i nesigurnošću. Uzrok također mogu biti i loša iskustva u prošlosti ili iz djetinjstva.

U pozadini straha od intimnosti, zapravo leži strah  da ”nismo dovoljno dobri” takvi kakvi jesmo, stoga nam je puno lakše ne zbližavati se, kako ne bi došlo do odbijanja. Osobe koje su introvertiranije i povučenije, sklone melankoliji i depresiji češće osjećaju strah od intimnosti.

Lišavanjem bliskosti lišavamo se puno lijepih stvari, npr. osjećaja da nas netko zaista voli.Također se osuđujemo na vječni osjećaj usamljenosti i ”nedovoljnosti”. Osobe koje osjećaju strah od bliskosti sklonije su uživanju u čisto tjelesnim vezama, bez obaveze i osjećaja.

Kako prebroditi strah od bliskosti?

Priznanjem postojanja problema već smo na pola puta do njegovog rješenja.

S problemom se moramo uhvatiti u koštac i napraviti detaljnu introspekciju kako bismo sami dokučili zbog čega zapravo osjećamo strah.

Sljedeći korak jest priznati svojem partneru da imamo problem. Pravilnom komunikacijom oba partnera mogu zajedno puno lakše riješiti problem. Potrebno je poduzimati male korake uspostavljanja bliskosti, otvarati se pomalo i uživati u postignutim rezultatima.

Korak po korak i ubrzo ćemo ustanoviti da nas skrivanje iza zidova dovodi do toga da i ostanemo iza njih – sami. Rušenjem istih, gradimo mostove ljubavi između sebe i svojih bližnjih.

Izvor: www.dalje.com

Prijatelj vašeg uspjeha