STVARI KOJE MORAMO PRESTATI RADITI

Ne treba čekati početak nove godine da bismo donijeli mudre odluke koje će nam uljepšati ili olakšati život. Ponekad je mudro napraviti odmak od svakodnevice i zbrojiti dojmove. To može biti tijekom godišnjeg odmora jer obično tada opuštenije i racionalnije možemo sagledati ‘kaos’ u kojem svakodnevno živimo. Ipak, mnogi ljudi konstatiraju činjenice, a malo njih zaista odluči promijeniti stvari koje im kompliciraju život. Evo nekoliko stvari koje biste mogli izbaciti iz svakodnevice i tako je poboljšati:

1) Mail nije toliko hitan 

Svaki stručnjak reći će vam da mailove provjeravate u pravilnim razmacima, recimo svakih 90 minuta, umjesto da bjesomučno klikćete Send/Receive svakih par minuta. Toga se gotovo nitko ne pridržava no, prava je istina da 90 minuta nije puno i da ‘svijet neće propasti’ ukoliko nekome ne odgovorite iste sekunde već onda, kada za to imate predviđeno vrijeme. Na taj način i sami ćete se moći koncentriramo posvetiti poslu, odraditi ga brže i bez konstantnih ometanja.

2) Vodite brigu o kvaliteti 

Kada ne ispunite obavezu, osjećate krivnju i stres, makar bile u pitanju sitnice. Umjesto što pokušavate udovoljiti mnogim ljudima i opterećujete se neuzvraćenom kavom ili telefonskim pozivom, važnim ljudima u svom životu posvetite kvalitetno vrijeme. Ukoliko se niste vidjeli s prijateljima jer niste imali vremena, radije okupite društvo i dogovorite cjelodnevno druženje, umjesto da pet susreta pokušate nagurati u jedan jedini dan kada ste slobodni.

3) Čitanje iritantnih stvari 

Počinjete dan čitanjem svih novina, pregledavanjem svih portala i sve to s ciljem da budete informirani? Ponekad nam upravo količina loših vijesti od ranog jutra može upropastiti raspoloženje (i dan), a da toga često nismo niti svjesni. Umjesto što jutra započinjete upijanjem informacija koje su negativne ili beskorisne za vaš posao, dan radije započnite šalicom kave i zabavnim sadržajem koji će vas nasmijati.

4) Besmisleni poslovi

Ambicije i želja za napredovanjem su uredu. Ali prihvaćanje izazova većih nego što možete podnijeti – nije. Budite realni prema sebi i svojim kapacitetima. Radite stvari koje vas vesele, kvalitetno i s mjerom. Preuzimanje opsežnih poslova na koje vas nitko ne tjera, a kojima niste dorasli, samo će vam bespotrebno zakomplicirati život, a posao koji volite pretvoriti u noćnu moru.

5) Ne komplicirajte jednostavno 

Razvijanje najboljeg proizvoda ili projekta na svijetu malo znači, ako nemate kupce koji ga ne žele. Uštedite si vrijeme i nemojte izmišljati nemoguće. Bez obzira što je lijepo težiti nečemu boljem i većem, uvijek za to morate imati dobru podlogu. Kasnije bi vam moglo biti žao potrošenog vremena i novca.

Izvor: Harvard Business Review

Prijatelj vašeg uspjeha