STVARI O KOJIMA SE MOŽETE PRESTATI BRINUTI

Dezinformacije o zdravlju obično su se polako širile ali i dosta duboko ukorijenile, zahvljujući pogrešnom tumačenju činjenica, ali i namjernom izvrtanju istine. Vjerojatno ste čuli neke od ovih uobičajenih mitova za koje vam se možda i učinilo da u njima ima istine.

1. Pijte osam čaša vode na dan
Još od 1945. ljudima se preporučuje da dnevno konzumiraju najmanje 8 čaša tekućine. Većina nas stoga vjeruje da nam je potrebno osam čaša vode, pored onog što svakodnevno jedemo i pijemo. Voda je odlična, ali tekućinu unosimo i sokovima, čajem, mlijekom, voćem i povrćem – i to najčešće sasvim dovoljno, stoga ako vam je prehrana uravnotežena nema razloga za brigu. Ako ste žedni, morate piti, no uopće ne morate pretjerivati.

2. Zbog stresa ćete posijediti
Do sada nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju da loš dan utječe na boju vaše kose. Mi sijedimo prema genetici, i priznajmo da i kada dobijemo te sive vlasi, proizvodi za kosu jako ih dobro prekrivaju.

3. Čitanje pri slabom svjetlu uništava vid
Čitanjem pri slabom svjetlu možete naprezati oči, što može uzrokovati glavobolju. No, nećete učiniti nikakvu trajnu štetu, osim možda uzrokovati borice oko očiju. Oči vam eventualno mogu postati umorne i suhe, čak vam se i može činiti da vam je vid manje jasan, ali kvalitetan i dobar san pomoći će vašim očima da se sasvim oporave.

4. Kava je stvarno loša
Vaša dnevna navika ima zapravo puno pozitivnosti. Kava dolazi iz biljaka, koje imaju korisne fitokemikalije koje djeluju kao antioksidansi. Harvard studija na više od 125.000 kavopija, otkrila je da kod žena smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 30%. Druge studije pokazuju da kava smanjuje i rizik od Parkinsonove bolesti, raka debelog crijeva, ciroze, te da čak može i povećati vaš životni vijek. Također, kava nema nikakvog utjecaja na bolesti srca. Dvije do tri šalice na dan je dobro za većinu ljudi, ali ako pijete kavu a muči vas lupanje srca, anksioznost, ili neprospavane noći, smanjite ili ju zamijenite onom koja ne sadrži kofein.

Izvor: Dobre vijesti

Prijatelj vašeg uspjeha