Svaka osoba pruža vam priliku da pokažete malo više ljubaznosti

Na smrtnoj postelji Aldous Leonard Huxley je razmišljao o svemu što je naučio u životu, a onda je sve to sažeo u pet jednostavnih riječi: “Budimo ljubazniji jedni prema drugima.”

Prečesto vjerujemo da je potrebno učiniti neko veliko djelo ili poduhvat koji će nas dovesti na naslovne stranice novina da bismo živjeli zaista ispunjenim životom. To je apsolutno netočno. Smislen život čini niz svakodnevnih postupaka zasnovanih na poštenju i ljubaznosti koji na kraju zaista i dovode do nečeg velikog. Svako s kim dođete u kontakt može vas nečemu naučiti, jer svako ima svoju priču.

Svaka osoba na koju naiđete u toku jednog dana pruža vam priliku da pokažete malo više ljubaznosti i suosjećanja koji vas čine čovjekom. Zašto ne biste bili ono što zaista jeste i tako uljepšali život onima koji vas okružuju? Po mom mišljenju, ako u toku dana uspijete da izmamite osmijeh bar jednoj osobi ili popravite raspoloženje potpunom neznacu, taj dan je bio vrijedan. Potrebno je da ljubaznošću platimo svoj boravak na ovoj planeti. Otkrijte nove načine da iskažete svoje suosjećanje prema nepoznatim ljudima. Platite cestarinu i za automobil iza vas, ustupite svoje mjesto u metrou ili prvi pozdravite nekog.

Nedavno sam dobio pismo od jedne čitateljice koja je pročitala knjigu Redovnik koji je prodao svoj ferari. Napisala je sljedeće: “Imam običaj da se odužim ljudima koji su mi pomogli na putu duhovnog razvoja. Molim vas da primite ček na sto dolara kao izraz moje zahvalnosti i uz moj blagoslov.” Na njenu velikodušnu gestu sam odmah odgovorio tako što sam joj zauzvrat poslao jedan od svojih audiosnimaka. Njen postupak nas uči koliko je bitno pokloniti nešto iskreno i od srca.

Robin Sharma

Prijatelj vašeg uspjeha